thumb image

Vuoden Sommelier: “Viinin kuuluu olla kivaa ja nautinnollista”

Olihan se varmaan arvattavissa. Deli 1909 & Wine Barin bosslady Kirsi Seppänen oli jo voittanut vuoden nuori sommelier kilpailun aikaisemmin tässä kuussa, ja nyt voittoputki jatkui, kun Kirsi nappasi itselleen – ja Tampereelle – vuoden sommelierin tittelin ja siihen kuuluva Trophée Larochen.

Seppänen pääsi vihdoin päihittämään Helsingin Murun Taneli Lehtosen monen vuoden kilpailun jälkeen ja palauttamaan maan viinimestaruuden Tampereelle sen sieltä pari vuotta Helsinkiin eksyttyä. ”Voittajana on hyvä olla”, kertoi Seppänen.

Deli 1909 Wine Bar

Voitto oli myös Seppäsen mukaan tärkeätä Tampereelle. ”Ihmiset alkavat huomaa, että Tampereella on viiniosaamista paljon. Meillä on tosi hienoja sommeliereja ja tosi paljon osaamista. Toivon mukaan tää voitto saa ihmiset ymmärtämään vielä enemmän, että Tampereella on tosi hyvä meininki.”

“Tampereella on tosi hyvä meininki”

Mutta miten suomen paras sommelier on saanut uransa alun? ”Viini on alusta asti kiinnostunut, mutta vasta kun menin töihin ravintola Piemonteen, niin sieltä lähti syvempi kiinnostus käyntiin. Siellä oli upea valikoima viinejä, ja mahtavia työkavereita jotka pystyivät opettaa viineistä enemmän.” Seppänen muistelee.

Ja vaikka ravintola Piemonte on jäänyt Seppäselle menneisyyteen, on siitä kuitenkin jäänyt jotain pysyvää: Piemontelaiset viinit ovat jääneet suosikeiksi. ”Nebbiolo on jäänyt lempirypäleeksi.”

Delin Viinejä

Mutta miten tällaiseen kisaan valmistutaan? ”Aika paljon se oikeastaan on lukemista ja sellaisen nippelitiedon treenausta. Esimerkiksi mikä jossain viinissä on minimisokerimäärä, mitä tynnyriä käytetään jossain toisessa viinissä.” Lukemiseen kuuluu myös toki paljon käytännön tietoa, joka auttaa hyvin sommelierin arjessa. Pullon korrektia avaamista treenataan myös, ettei kisassa jäätyisi sen suhteen, mutta vuoden sommelierilta sehän jo sujui kutakuinkin hyvin ennen kisatreeniä.

”Viinin kuuluu olla kivaa ja nautinnollista, eikä turhaa pönötystä.”

Nippelitieto ei kuitenkaan innosta vuoden sommelieria. ”Viinin kuuluu olla kivaa ja nautinnollista, eikä turhaa pönötystä.” Ja kivaa sommelierilla on töissä silloin kun hän pääsee hyvin juttelemaan asiakkaiden kanssa viineistä, etenkin kun asiakkaat kyselevät naturaalien, eli alkuviinien perään, tai biodynaamisuudesta.

Delin antimia

”Kuluttajakunta on avoimempaa, rohkeampaa, ja valmiimpaa kokeilemaan uutta, ja hyvä sommelier on aina valmis auttamaan sellaisen kanssa” Toki sommelierin työ ei Seppäsen mukaan ole se, että tuodaan esille vai siitä mistä itse on innostunut, vaan se, että ymmärtää mitä asiakas haluaa, ja autetaan löytämään juuri sopivan viinin. Uudet kokemukset ovat aina kivoja, mutta asiakas on kuitenkin tärkein kaikessa. ”Tavallaan se on se pääasia, että asiakas saa mitä se on tullut hakemaan, tai jotain parempaa.”

”Tavallaan se on se pääasia, että asiakas saa mitä se on tullut hakemaan, tai jotain parempaa.”

Ja Delista asiakas todennäköisesti aina tulee sen löytämään. Viinivalikoima on hyvinkin laaja, täynnä klassisia viinejä kuin myös uudempia kokeellisimpia viinejä. ”Me ollaan ylpeitä siitä, että meidän lista on ihan laidasta laitaan menevä, ja tosi kattava tyylien ja maiden suhteen.”

Eli viinin ystävät: Tampere on nyt the place to be. Delissä saa tiistaista lauantaihin suomen parasta viinipalvelua ja jännimpiä viinielämyksiä, ja toki myös ruokaa! Mutta huomioikaa tämä: voiton myötä ovat muutkin valveutuneet siihen, että Deliin kannattaa mennä, joten jos viinielämys kiinnostaa, niin kannattaa välttää pettymys ja varata etukäteen pöytä – DinnerBookingista tietenkin.

Missä? Puutarhakatu 11, Tampere

Varaa pöytä Deli 1909 & Wine Bar:iin ➤

 

Muut ravintolauutiset...