Tässä ovat Suomen 50 Parasta Ravintolaa!

thumb image

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -ravintolalistaus julkistettiin maaliskuussa Gastro Helsinki 2020 -messuilla. Joko olet vieraillut Suomen parhaissa ravintoloissa?

Viisi tähteä -sivuston toteuttaman vuosittaisen listauksen äänestäjiksi kutsuttiin tänä vuonna yli tuhat ravintola- ja ruoka-alan vaikuttajaa. Parhaiden ravintoloiden listauksen ohella äänestettävänä oli myös eri alakategorioita, kuten paras palvelu, ruoka, viinilista, tunnelma ja sisustus.

Tänä vuonna valittiin ensimmäistä kertaa myös alan ansioitunut henkilö. Ammattilaisten ammattilainen -palkinnon voitti Pekka Terävä, joka on yhtenä Olo Groupin omistajana ravintola Emon, Nuden, Olon ja Garden by Olon taustavaikuttajana.

“Suomen parhaat raaka-aineet”

Sikke’s on yksi Suomen 50 parhaan ravintolan listalle mukaan yltäneistä ravintoloista.

50 parhaan ravintolan kattaukseen mahtuu toinen toistaan tasokkaampia ravintoloita. Sijalta 48. löytyy Sikke Sumarin ja Pipsa Hurmerinnan pyörittämä Sikke’s, ja sijalla 47. edustaa turkulainen Smör. Helsinkiläiset Nude ja Maannos ovat sijoilla 42. ja 43, ja kasvisravintola Yes Yes Yes sijalla 36.

Lapin makujen tarjontaan on ihastuttu niin pääkaupungin kuin Rovaniemenkin korkeuksissa: sijalle 32. on kivunnut Helsingin Kulta Kitchen & Bar, ja sijalta 31. löytyy Rovaniemen Sky Kitchen & View

Lista pistää sisälläään lukuisia myös DinnerBookingin kuukausittaisilta top 10 -listoilta tuttuja nimiä. Esimerkiksi sijalle 28. on äänestetty Porvoon Sicapelle ja sijan 27. Turun Kakolanruusu ovat usein suosikkien joukossa nähtyjä ravintoloita. 

“Suomen parhaat raaka-aineet.” “Tästä on kyse Suomessa.” Näin äänestäjät kuvailivat 26. sijan Ari Ruohon käsissä pokannutta Ravintola Nokkaa. Tämän jälkeen perätysten ovat sisarravintolat Ravinteli Bertha ja Ravinteli Huber. Huber sai lisäksi Paras liharavintola -erikoistunnustuksen. Ravintolasta muistutetaan palkintoa hakiessa, että ympäristösyistä lihaa kannattaa syödä harvoin, mutta laadukkaasti:

– Lihansyönti on tänä päivänä tapetilla. Silloin, kun syödään lihaa, syödään vain parasta. 

Sijalle 21. nousi Kirkkonummen Bistro O Mat, jonka laatua kuvaillaan uskomattomaksi. Parhaiden ravintoloiden joukon 12. sijalle äänestetty helsinkiläinen Kuurna sai puolestaan kehuja siitä, kuinka taannoinen omistajanvaihdos on vain onnistunut parantaamaan ravintolaa entisestään. “Maailman romanttisin mesta”, hehkutetaan myös perusteissa.

Kymmenen kärjessä Michelin-ravintoloita

Ravintola ORA on ammattilaisten äänestämänä Suomen yhdeksänneksi paras ravintola.

Sijalle yhdeksän kipusi Michelin-tähden ravintola ORA, joka sai monen muun ansion ohessa kehuja Sasu Laukkosen lämpimästä isännöinnistä. Sijalla kahdeksan taas komeilee turkulainen Kaskis, joka on nostettu mukaan tuoreeseen Michelin-oppaaseen.

“Instituutio, josta koko Suomi voi olla ylpeä”. Näin kuvaillaan seitsemännen sijan Helena Puolakan luotsauksessa ottanutta Savoyta, joka voitti upealla uudistuneella ilmeellään myös kategorian paras sisustus. Neljänneksi parhaaksi ravintolaksi nimettiin Michelin-tähden ravintola Olo. “Henkilökohtainen, lämmin palvelu on piste i:n päälle”, kuvataan perusteluissa.

Mitalipaikat menivät tänä vuonna Helsinkiin. Kolmannen sijan pokkasi uusi Michelin-tähden ravintola Inari, ja toiselta sijalta löytyy trendikäs BasBas. Suomen paras ravintola on Eero Vottosen Palace, joka kantaa niin ikään Michelin-tähteä.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020

Ravintola Palace on Suomen paras ravintola.

1. Palace, Helsinki 

2. BasBas, Helsinki

3. Inari, Helsinki

4. Olo, Helsinki

5. Grön, Helsinki

6. Vinkkeli. Helsinki

7. Savoy, Helsinki

8. Kaskis, Turku

9. Ora, Helsinki

10. Demo, Helsinki

11. C, Tampere

12. Kuurna, Helsinki

13. Alexanderplats, Helsinki

14. Tapio, Posio

15. Muru, Helsinki

16. Mami, Turku

17. Ultima, Helsinki

18. Finnjävel, Helsinki

19. Nolla, Helsinki

20. Wino, Helsinki

21. Bistro O Mat, Kirkkonummi

22. Ostroferia, Oulu

23. Aanaar, Inari 

24. Ravinteli Huber, Tampere 

25. Ravinteli Bertha, Tampere

26. Nokka, Helsinki

27. Kakolanruusu, Turku

28. Sicapelle, Porvoo 

29. Gastro Café Kallio, Helsinki

30. Kajo, Tampere

31. Sky Kitchen & View, Rovaniemi

32. Kultá Kitchen & Bar, Helsinki

33. Paakari, Kangasala

34. Pastis, Helsinki

35. Hello Stranger, 

36. Yes Yes Yes, Helsinki

37. Kosmos, Helsinki

38. Farang, Helsinki

39. Ragu, Helsinki

40. Penélope, Helsinki

41. Local Bistro, Joensuu

42. Nude, Helsinki

43. Maannos, Helsinki

44. Spis, Helsinki

45. Gaijin, Helsinki

46. Plein, Helsinki

47. Smör, Turku

48. Sikke’s, Helsinki

49. Ludu, Turku

50. Old Boy BBQ, Helsinki

Muut ravintolauutiset...