“Tää on pieni pala Kalliota Ullanlinnassa”

thumb image

“No siis, tää on pieni pala Kalliota Ullanlinnassa.”

Näin kuvailee Jura Männistö jo kohta vuoden auki ollutta ravintolaansa, Juraa. Jura, tuo Ullanlinnan pieni ravintolahelmi, tarjoaa ruuallaan ja konseptillaan sellaista rehellisyyttä, rentoutta, ja pientä ronskiutta mitä ei perinteisesti tällä puolella pitkää siltaa löydy. ”Keskustasta löytyy paljon sellaista ’dining’-tyylistä vähän hienompaa ravintolaa. Fine dining. Casual dining. Me ollaan vähän niinku meidän oma juttu: ollaan rough dining.” kertoo naurahteleva Männistö.

Jura Jurassa

”Vaikka me tavallaan noudatetaan sitä kaupungilla vallitsevaa skandinaavista ruokatyyliä missä kaiken pitää olla tosi eleganttia ja pelkistettyä, ei kuitenkaan lähdetä liian hienoiksi. Tehdään omalla tyylillä missä etenkin perinteinen ranskalainen ruokatyyli loistaa hyvin pohjasta. Kastikkeet maistuu, raaka-aineet loistaa, eikä tehdä mitään turhan pliisua”, jatkaa Ranskassa opiskellut Männistö. ”Mun mielestä Suomessa näkyy liikaa sellaista missä visuaalisuus on mennyt kaiken edelle ja se pelkistely on pilannut maut.”

”Kun mennään liikaa ulkonäkö edellä, silloin ruuasta tulee tylsää ja mautonta.”

”Ja sehän on se juttu miksi me tätä tehdäänkin. Kun jengi poistuu ja valot pistetään pois, niin ne maut pitäisi olla se pääasia mitä muistellaan. Ja siihen me täällä panostetaan, etenkin kun me kokit tuodaan ne kaikki ruuat pöytään. Silloin pitää pystyä katsomaan asiakkaita silmiin, joten kaikki maut pitää olla kohdillaan.”

Mutta mitä siis Juran ruokaan kuuluu? Menu, kaikessa yksinkertaisuudessaan, koostuu neljästä annoksesta: kaksi alkuruokaa, pääruoka, ja jälkiruoka. Tyyli on hyvin persoonallinen, ja annokset rehdin kokoisia, ilman että ähkyä kuitenkaan tulisi. Annokset vaihtelevat noin kuukausittain ja Männistöllä on hyvä tapa muistaa vaihtaa menuta: ”Mun sisko käy meillä syömässä tosi säännöllisesti. Aina kun sen nimi löytyy varauksista, niin tiedän että on aika keksiä jotain uutta! Tarkistetaan silloin satokalenteria, pistetään pää ulos ovesta ja katsotaan minkälainen keli siellä on, ja mietitään miten näitä voisi yhdistää parhaiten.”

Tulos on loistava, ytimekäs kokonaisuus jossa maut suorastaan räjähtelevät suussa.

Jokaisen annoksen kohdalla tuntee, että tässä ei olla vaan lähdetty tekemään jotain tekemisen kunniaksi, vaan että nämä ovat viimeiseen pisteeseen hiottuja kokonaisuuksia. ”Mun mielestä kaikessa ruuassa pitää aina miettiä tarkkaan mitä ja miksi jotain tekee, eikä koskaan pidä heittäytyä”, Männistö täydentää. ”Koitetaan myös olla mahdollisimman henkilökohtaisia ruuan osalta ja halutaan aina ottaa kaikkien eri maut, elämäntyylit ja rajoitteet huomioon, niin että joka ikinen poistuu täältä tyytyväisempänä, kun olivat tullessaan, koska sehän se juttu tässä on.”

Mutta siis, hetkinen: liki vuoden auki vai? Nii-in. Vaikka Jura onkin jo hetken tiloissaan ollut, on se kuitenkin jäänyt hyvin monelta huomaamatta. ”Totuushan on se, että Ullanlinna on ravintola-aavikko”, huokaa Männistö. ”Se on siksi, että mehän ollaan oikeastaan vähän omalla tavalla laitakaupunkia.” Ja tottahan se. Vaikka ratikka Ullikseen kulkee, ja keskustasta sinne kävelee parissa minuutissa, eihän kukaan muu kuin siellä asuva käy, paitsi kun suuntana on teatteri, ranta, tai sairaala.

Mutta kuulkaa, hyvä Suomen ruokakansa: Jura on kokemisen arvoinen, eikä vain silloin, kun on jotain juhlittavaa. Ruoka on hyvää, persoonallista, ja loppujen lopuksi edullista, joka tekee tästä harvinaisuuden: arkiravintolan. Täällä kehtaa käydä nauttimassa useammankin kerran vähän mukavamman illallisen aina niinä iltoina, kun ei ruokaa jaksa tehdä, muttei kuriiripalvelun pizza enää maistu. Eli ei muuta kuin pöytää varaamaan ja ratikan kyytiin, sillä tämä helmi on ollut liian pitkään piilossa.

Missä: Neitsytpolku 10, Helsinki

Varaa pöytä Juraan ➤

Jura on kiinni loman aikana 3.7-8.8

Muut ravintolauutiset...