thumb image

“Ravintola-alan ammattilaiset on luotu erikoistilanteita varten” – Miten ravintoloissa toimitaan epidemia-aikaan?

Jokainen ajankohtaisuutisointia seurannut on varmasti huomannut, kuinka maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on aiheuttanut lähipäivinä laajoja erityistoimia myös Suomessa. Miten tilanne huomioidaan ravintoloissa?

Kuten lähestulkoon kaikki yhteiskunnan palvelut, myös ravintolat ovat tällä hetkellä auki normaaliin tapaan. Ravintoloiden kohdalla huomionarvoista on, etteivät meneillään olevan poikkeustilanteen ohjeistukset ole ravintoloille uusia: viruksen torjunnalle keskeiset toimenpiteet ovat ruoan parissa työskenteleville arkipäivää.

– Sen ei lähtökohtaisesti pitäisi poiketa jokapäiväisestä toiminnasta mitenkään. Ravintoloissa on itsestään selvää, että kukaan ei tule sairaana töihin. Hygienia on aina erittäin korkealla tasolla joka tapauksessa, Maannoksen Elmo Luoma-aho muistuttaa.

Asiakaspaikkojen harventamista ja lisäsiivouksia

Useat ravintolat ottavat varauksia ainoastaan joka toiseen pöytään asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Jos jotain erityistoimia kuitenkin halutaan tehdä, ne liittyvät ravintoloissa jo normaalistikin tiheän siivouksen lisäämiseen. Tällaisen varotoimen käyttöönotosta kertoo esimerkiksi helsinkiläinen Ravintola Kolmon3n Instagram-tilillään.

– Huomioimme siivouksen tärkeyttä desinfioimalla ovenkahvat, hanat, maksupäätteet, pöydät ja wc-tilat useaan otteeseen päivän aikana. Lisäämme myös lounaalla yleiskäytössä olevien ottimien ja vesipullojen vaihtoa. 

Kolmon3n myös muistuttaa asiakkaita huolehtimaan omasta käsihygieniastaan ja noudattamaan ohjeistusta julkisten paikkojen välttämisestä flunssaoireiden ilmetessä. 

Seinäjoella toimiva Uppalan Kartano taas muistuttaa Facebookissa, että lähikontaktit voidaan välttää myös asiakastiheyttä harventamalla:

– Ravintolasalissa olemme harventaneet pöytien välityksiä, ja tarjoilemme lounaan alkusalaatit annoksina pöytiin. Pöytien siistimisestä huolehditaan tehostetusti asiakkaiden vaihtuessa, ravintolasta kerrotaan.

Lukuisat ravintolat ovatkin harventaneet asiakasvälejään. Esimerkiksi VILLD kertoo sosiaalisen median kanavissaan ottavansa varauksia ainoastaan joka toiseen pöytään asiakasturvallisuuden varmistamiseksi.

“Me otetaan tämä tosissamme”

Ravintoloissa seurataan herkeämättä viranomaistahojen Covid19-ohjeistusta. Markus Saavalainen Tampereen Ravinteli Huberista kertoo ravintolan noudattavan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ajankohtaista ohjeistusta:

– Noudatamme THL:n perussäännöksiä. Asiakkaille tarjotaan käsidesiä, ja huolehditaan ovenkahvojen ja muiden pintojen putsaamisesta tavallista useammin. 

Helsingissä ORA:n keittiömestari Sasu Laukkonen huomioi, että hygieniaan ja asiakasturvallisuuteen liittyvät erikoistilanteet ovat ravintola-alan ammattilaisille todellisuudessa jo tuttuja toisenlaisista asiayhteyksistä:

Meidät ravintola-alan ammattilaiset on luotu erikoistilanteita varten. Tässä on takana yli 20 vuotta kokemusta esimerkiksi siitä, kuinka samassa tilassa valmistetaan ruokia myös hyperallergikoille. 

– Tämänhetkinen hygienian tehostaminen on vain yksi pikku juttu lisää. Me kannamme hygieniasta ja asiakkaidemme hyvinvoinnista huolta muutenkin. Olemme terveysalan ammattilaisten kanssa etulinjassa tässä, Laukkonen jatkaa. 

ORA:ssa, joka on siirtynyt väliaikaisesti valmistamaan sushia mukaan otettavaksi, ylimääräisiin varotoimiin kuuluu esimerkiksi henkilökunnan kumihanskojen käyttötilanteiden lisääminen.

– Henkilökunnalla on omat säännöt, joiden mukaan toimitaan – käytetään esimerkiksi kumihanskoja vielä tavallista enemmän. Asiakkaille taas metsästimme käsidesiä useista apteekeista. 

Sasu Laukkosella on yksi viesti asiakkaille: 

– Me otetaan tämä tosissamme. Tämä on meidän työtä, ja olemme täällä palvelemassa ihmisiä.

Jutun alussa haastateltu Maannos joutui tekemään raskaan päätöksen ja sulkemaan ovensa pysyvästi 23.3.

Muut ravintolauutiset...