Ravintolavieraiden ylivoimainen suosikki säilytti punaisen ja vihreän Michelin-tähden

thumb image

10-ruokalajin illallisia Huvilakadulla tarjoava huippuravintola Ora vetää asiakkaita puoleensa magneetin tavoin – tavalla, mitä on mahdoton kopioida. Samalla ravintola jatkaa menestystarinaansa punaisen ja vihreän Michelin-tähden kanssa.

Ravintolakokemusta Orassa kuvaillaan poikkeuksetta sanoilla paras ja poikkeuksellinen. Asiakkaat ovat äänestäneet Oran parhaaksi ravintolaksi jo neljänä vuonna peräkkäin, eikä vuoden 2022 ensimmäinen puolikas tee tässä poikkeusta: piskuista ja persoonallista kokonaisuutta ylistetään.

Suomessa kahdeksan Michelin-ravintolaa

Innokkuus on yksi Oran valteista. Loputon kokeilunhalu suomalaisten raaka-aineiden kanssa herättää kunnioitusta myös Michelin-raadissa. Maanantaina 4.7.2022 jaettiin tämän vuoden Michelin-tähdet Suomelle ja muille Pohjoismaille Norjan Stavangerissa. Kahdeksan suomalaista ravintolaa palkittiin Michelin-tähdellä ja yksi näistä oli asiakkaiden suosikki, ravintola Ora. 

Hommia on tehty viimeiset 2,5 vuotta henkihieverissä ja onnistuminen tuntuu paljon diipimmin kuin koskaan ennen

Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kommentoi

Hetki oli tänä vuonna muutenkin historiallinen. Jokainen Suomen Michelin-ravintoloista säilytti jo olemassa olleet tähtensä, Palace palkittiin kahdella tähdellä ja maahamme saatiin ensimmäinen tähtiravintola Helsingin ulkopuolelle, kun turkulainen Kaskis vastaanotti ensimmäisen tähtensä vuosien pitkäjänteisen työn tuloksena. Muut Michelin-tähden saaneet ravintolat olivat: Inari, Demo, Finnjävel, Olo sekä Grön.

Sasun ja Oran uniikki mahdollisuus 

Michelin-tähtien merkitystä ravintoloille ei voi liiaksi korostaa. Menestyksen takana on valtava työmäärä, mitä voi olla välillä jopa hankala hahmottaa. Uusien tähtien rinnalla jokaista vanhaa tähteä on syytä juhlia ja Oran keittiömestarin Sasu Laukkosen kommentti vahvistaa tätä entisestään:

Samat tyypit painavat 16 tuntisia päiviä, antavat keittiössä kaikkensa, jotta saavutettu taso saadaan pidettyä yllä.

Sasu kuvaa tunnelmia heti Norjassa järjestetyn julkistustilaisuuden jälkeen onnellisiksi ja iloisiksi. Ora lähti reissuun koko tiimiin voimin ja he pääsivät todistamaan, kuinka uniikki konsepti Michelin Guide todella on. “Kaikki paikalla olleet kutsuvieraat olivat fiiliksissä, kun saatiin nauttia ja juhlia yhdessä. Halata taas pitkästä aikaa”, Sasu tiivistää. 

Henkilökohtaisesti tilaisuus oli Laukkoselle unohtumaton – hän pääsi ensimmäisenä suomalaisena valmistamaan ruokaa Michelin-tähtien julkistamistilaisuudessa. 

Meitä oli kolme ravintolaa, jotka saivat tämän kunniatehtävän. Kahden tähden ravintolat Norjasta ja Islannista sekä me Orasta. Oli mieletöntä saada valmistamamme ruoka muiden alan huippukokkien tietoisuuteen.”

Edelläkävijä ympäristön huomioon ottamisessa

Michelin Green Star edustaa ekoystävällista gastronomiaa. Ora sai oikeutetusti vihreän tähden myös tänä vuonna. Kaikkiaan Michelin Guide Nordic Countries -oppaassaan palkittiin 38 ravintolaa Michelin Green Star -maininnalla. 

Orassa ymmärretään kestävän kehityksen merkitys ja raaka-aineiden arvostus on viety ihailtavalle tasolle. Laukkosen toiminta on huomioitu kansainvälisestikin, sillä hän oli ensimmäisiä kokkeja, joka herätteli fine dining -ravintoloita vähentämään raaka-aineista syntyvää hävikkiä. Oran keittiömestari tavoitteena on käyttää raaka-aineista kaikki – sellaisetkin osat, mitkä helposti mielletään käyttökelvottomiksi. Usein lopputuloksena syntyy uusia valmistustapoja perinteistä gastronomiaa hyödyntäen. Näin kävi Sasun mukaan myös Michelin Guide -showkeittiössä:

Valmistimme ruijanpallasta tavalla, joka sai jopa kalan toimittajan haukkomaan henkeä. Teidän olisi pitänyt nähdä ne tyypit, kun he maistoivat annosta

Tämä poikkeuksellinen tapa, missä ruijanpallaksen pyrstöt kypsennettiin fileen ulkoreunasta sulatetussa rasvassa, tullaan näkemään jossain muodossa tulevaisuudessa myös Orassa. Rakkaus tekemiseen tulee säilymään ja menestys otetaan nöyrän kiitollisena vastaan, minkä Sasu kiteyttää lauseeseen:

Myllertävien muutosten keskellä, jokainen onnistuminen tuntuu koko kropassa.

Sasu Laukkonen

Ora Restaurant

Huvilakatu 28 A 6

Katso alta lista kaikista kymmenestä parhaiten arvostelusta ravintolasta tammi-kesäkuun 2022 aikana. 

TOP10-ravintolat alkuvuoden 2022 aikana

1. Ora Restaurant, Helsinki

2. Ravintola Kuurna, Helsinki

3. Kuokkalan Kartano, Jyväskylä

4. Wine & Bistro Vinola, Seinäjoki

5. Ravintola Jura, Helsinki

6. Kulma – Keittiö & Baari, Helsinki

7. Siro, Turku

8. Billnäs Ruukki, Billnäs

9. Ravintola Savotta, Helsinki

10. Ravintola Savoy, Helsinki

Miten TOP 10 -lista muodostuu?

Dinnerbooking.com-sivuston TOP 10 -lista perustuu alkuvuoden 2022 aikana ravintoloissa käyneiden ruokailijoiden arvosteluihin. Aina kun vieras varaa pöydän sivuston kautta, varaajalle lähetetään kyselylomake, jonka kautta hän voi arvioida ravintolan ruoan, palvelun, ilmapiirin, kokonaisuuden ja vastinetta rahalle -kriteerien perusteella. Arviointilomake lähetetään asiakkaalle vasta tehdyn varauksen jälkeen. Tällä varmistetaan, että arvioiden tekijät ovat todellisuudessa myös vierailleet kyseisessä ravintolassa.

You may also like...