Heinäkuun ykkönen yhdistää purjehduksen ja fine diningin – tällaista illallista ei ole ennen koettu

thumb image
Kuva: Ravintola Ulappa, kuvaaja: Frederik Nielsen

Dinnerbookingin kulinaristit ovat hurmautuneet avomeriravintola Ulapasta, joka yhdistää kaksi elämystä: huipputason illallisen ja purjehduksen Espoon Suvisaaristossa.

Dinnerbookingin parhaaksi ravintolaksi heinäkuussa äänestetty Ulappa on enemmän kuin vain ravintola. Kyseessä on 7,5 tuntia kestävä kulinaristinen matka, jossa meren mauista ja tuoksuista nautitaan kaikilla aisteilla. 

Konseptin taustalla ovat Nuuksion kansallispuistossa viime kesänä toimineen metsäravintola Nielun ravintoloitsijat ja purjehduselämyksiä tarjoava Ulappa Yachting. 

”Pääkaupunkilaisilla on aina ollut oma syvällinen suhteensa mereen sekä saaristoon. Ulappa pyrkii näin löytämään uusia väyliä merestä ja saaristosta nauttimiseen” kertoo Ville Tikkanen, aluksen kippari ja Ulapan ravintoloitsija.

Ruoasta vastaa huippukokki Erno Kemi, joka on toiminut keittiömestarina Michelin-tähdellä palkituissa Orassa ja Demossa. Hän tarjoilee Ulapan vieraille illallisen, joka on saanut inspiraationsa merellisestä luonnosta.

Nautiskelua merellä ja maissa

Ulapan elämys alkaa Katajanokalta, missä nautitaan alkumaljat ja ensimmäiset tervehdykset keittiöstä. Seuraava alkupala tarjoillaan purjehduksen aikana veneessä. Merimatka kestää parisen tuntia, ja vieraat voivat osallistua purjehtimiseen tai nauttia rauhassa saariston kauneudesta. 

Perillä saaressa vieraat johdatetaan luonnon muovaamille silokallioille, joilla tarjoillaan seuraava ruokalaji. Tässä välissä laiturille katetaan pöydät ja valkoiset liinat, joiden äärellä nautiskellaan kaksi pääruokaa ja ensimmäisen jälkiruoka. 

Lopuksi vierailla on hetki aikaa tutustua saareen, ennen kuin alus suuntaa takaisin Helsinkiin. Viimeinen jälkiruoka nautitaan veneessä kotimatkalla.

Kalaa ja saariston kasveja

Illallisen makumaailma rakentuu saarista kerättyjen villikasvien ympärille. Niitä hyödynnetään sekä annosten maustamisessa että pääraaka-aineena.

Kala- ja kasvispainotteinen menu sisältää esimerkiksi rapuja, kuhaa, siikaa, ruusua, marjoja ja kuusenkerkkää. Annokset voivat toki elää iltakohtaisesti raaka-aineiden satokauden vaihteluiden mukaan.

Illalliseen voi yhdistää juomapaketin, joka on valittu tukemaan menun luonnonläheisiä makuja. Tarjolla on myös laadukas alkoholiton juomapaketti.

Kipparina palkittu purjehtija

Ulapan purjehdusillallisia järjestetään elokuun puoliväliin asti, ja illalliselle otetaan kerrallaan kymmenen henkilöä. Lämpimällä säällä voidaan pysähtyä uimaan, ja veneessä on pyyhkeet kaikille. Viileällä säällä veneestä löytyy huopia ja goretex-takkeja.

Kipparina toimiva Ville Tikkanen on useita arvokisamitaleja voittanut kilpa- ja avomeripurjehtija. Vene puolestaan on huippuvarusteltu Hanse 531 performance cruiser, joka on nopea ja turvallinen avomeripursi. 

Ulapan vieraat pääsevät siis nauttimaan hyvän ruoan lisäksi merimatkasta maailmanluokan ammattilaisen luotsauksessa. 

TOP10-ravintolat heinäkuun 2022

Katso alta lista kaikista heinäkuun kymmenestä parhaiten arvostelusta ravintolasta. 

  1. Ulappa – Avomeriravintola
  2. Ravintola Kuurna, Helsinki 
  3. Ravintola Savoy, Helsinki 
  4. Ravintola Kalatori, Rauma 
  5. Ravintola Grädda, Turku 
  6. Savurafla Kotisaari, Rovaniemi 
  7. Ravintola Roux, Lahti 
  8. Kuokkalan Kartano, Jyväskylä 
  9. Siro, Turku 
  10. Ravintola Näsinneula, Tampere

Miten TOP 10 -lista muodostuu?

Dinnerbooking.com -sivuston TOP 10-lista perustuu ravintoloissa käyneiden ruokailijoiden arvosteluihin. Aina kun vieras varaa pöydän sivuston kautta, varaajalle lähetetään kyselylomake, jonka kautta hän voi arvioida ravintolan ruoan, palvelun, ilmapiirin, kokonaisuuden ja vastinetta rahalle -kriteerien perusteella. Arviointilomake lähetetään asiakkaalle vasta tehdyn varauksen jälkeen. Näin varmistetaan, että arvioiden tekijät ovat todellisuudessa vierailleet kyseisessä ravintolassa.

Muut ravintolauutiset...