thumb image

Makumatkalle pohjoiseen – talviloman ravintolavinkit Leville ja Saariselälle!

Talvilomakausi on parhaillaan käynnissä, ja moni on varmasti jo löytänyt tiensä Lapin lumisiin maisemiin. Jos kohteenasi on nyt tai tulevilla laskettelulomilla Levi, tässä viisi ravintolaa, jotka kannattaa laittaa testiin ensisijassa!

Levin loistavien ravintoloiden lisäksi esittelemme myös yhden upean ravintolan Saariselältä: jo vuodesta 1989 toiminnassa olleen Petronellan.

Aurora Sky – Levi

© Mikko Uosukainen. Bannerin kuva Aurora Skysta: Joonas Mantila

Levin Utsuvaaran kauniiden näköalojen ylle levittäytyvä Aurora Sky tuo skandinaaviset maut lautasille reilulla ripauksella Lapin raaka-aineita. Levin Iglujen yhteydessä palveleva, näyttävä näköalaravintola tarjoaa niin notkuvan aamiaispöydän kuin illallista pitkien menujen merkeissä. Aurora Sky nousi asiakasarvioissa vuoden 2019 kolmanneksi suosituimmaksi ravintolaksi.

Neljän, kuuden ja kahdeksan ruokalajin menut katetaan pöytään pohjoisen metsien mahtavien tunturimaisemien yllä. Menut pitävät tällä hetkellä sisällään esimerkiksi hirvitartaria metsäsienillä, madekeittoa, Jäämeren turskaa kampasimpukalla ja Kittilästä poimituilla korvasienillä sekä poronpaistia ja poronkieliragua puolukalla. Lapin makukimaran viimeistelee kekseliäs jälkiruoka, jossa yhdistyvät omena, suomalainen vuohenjuusto ja mänty.

Illalliselle Aurora Skyhin ➤

Spiella – Levi

Spiella sijaitsee niin ikään upeissa maisemissa aivan Levin eturinteiden tuntumassa. Päiväsaikaan Spiella toimii rinnekahvilana, joka muuttuu illansuussa tunnelmalliseksi á la carte -ravintolaksi. Listoilta löytyy esimerkiksi pehmeän savustettua palsternakkakeittoa, loistava annos hirven sisäfileetä puolukkakastikkeella sekä suklaakonjakkikakkua marjaisalla mustaherukkajäätelöllä.

Pääruoista myös paistettu ahven korvasienimuhennoksella sekä paahdettu punajuuri karpalobalsamicolla ja kotimaisella vuohen gruyerejuustolla ovat ehdottomasti maukkaita – ja lähellä tuotettuja – valintoja. Ravintola tarjoaa myös maukasta vegaanimenua, jossa pääset nauttimaan kesäkurpitsacarpacciota, punajuuririsottoa ja rapeaksi paistettua tofua sekä porkkanakakkua kookos-sorbetilla.

Illallinen Spiellassa ➤

Saamen Kammi – Levi

Saamen Kammi on kokemuksena jotain ainutlaatuista: ravintola sijaitsee maan alle rakennetussa, perinteisessä saamelaisessa turvekammissa. Tunnelmallinen miljöö löytyy Hotel K5 Levin pihapiiristä.

Ravintolan tämänhetkisen menun alkuun tarjottu siikakeitto ja jälkiruoka (Lapin leipäjuustoa hilloilla) tarjoillaan pöytiin, mutta pääruoat on katettu perinteiseen tapaan patoihin avotulen ympärille. Padoista löytyy niin lämminsavuporopaistia riistakastikkeella, loimulohta, talvijuureksia kuin pororibsejäkin. 

Torstaisin ja perjantaisin illallisen yhteydessä pääsee nauttimaan myös saamelaisista joikuesityksistä. Yksi maamme harvoista saamelaisista ravintoloista onkin elämys, jonka toivoisi jokaisen jo paikallishistoriallisen tuntemuksen takia kokevan.

Illallinen Saamen Kammissa ➤

Colorado Bar & Grill – Levi

Aidon amerikkalaisesta ravintolaympäristöstä nauttivalle Colorado Bar & Grill Levi ei tuota pettymystä. Ronskit annokset ovat runsaita ja lihaisia, ja sisustus on todellista lännen tyyliä. Hampurilaisten, pihvien, ribsien ja jaettavien annosten lisäksi ruokalistalta löytyy myös kevyempiä fajitaksia ja salaatteja. Levin Coloradossa pihvit, kanat ja kalat grillataan aidossa puuhiiliuunissa, mikä tuo annoksiin syvän maun. 

Pssst! Jos olet päätynyt Pyhätuntureiden kupeeseen, muistathan sisarravintola Colorado Bar & Grill Pyhän!

Pöytä Levin Coloradosta ➤

Stefan’s Steakhouse Levi

Amerikkalaista tyyliä löytyy myös toisesta Levin ravintolasta. Suomen pohjoisin yhdysvaltalaiskokki Stefan Richterin pihviravintola tarjoilee näyttäviä annoksia suomalaisilla elementeillä miksattuna.  Pihvien puolelta löytyy kotimaista poron ulkofileetä, jonka jälkeen kannattaa ehdottomasti nauttia kirpeänmakea annos karpaloita, kinuskia ja jäätelöä, tai vaikkapa klassista leipäjuustoa lakkahillolla. Myös kantarellipasta sekä juuresten ja perinteisen hollandaisekastikkeen kanssa tarjottu nieriä ovat testaamisen arvoisia.

Pöytä Levin Steakhousesta ➤

Petronella – Saariselkä

Petronella on À la carte -illallisravintola, joka tarjoaa aistikkaita annoksia paikallisiin makumaailmoihin nojautuen. Inarin Saariselällä jo 31 vuotta sijainnut, ihastuttava lappilaisravintola kattaa lautasille poroa monessa muodossa: tarjolla voi olla niin käristystä, riimiporoa kuin poron kieltäkin. Annoksissa nähdään myös paljon riistalihaa niin hirven kuin riekonkin muodossa.

Meren antimien puolelta testiin kannatta laittaa esimerkiksi annos paistettua rautua pottuvoilla, juureksilla ja rapu-voikastikkeella. Jälkiruokien saralla tarjotaann niin perinteistä vattukeittoa kuin karpalosuklaamoussea marengillakin. 

Petronellan nimi linkittyy vahvasti paikallishistoriaan: ravintola on kunnianosoitus hollantilaiselle journalistille ja seikkailijalle, Sylvia Petronella van der Moerille, joka vieraili muutamien kuukausien ajan Lapissa kullanhuuhdonnan huuman saattelemana vuonna 1949. Eloisa Petronella teki paikallisiin syvän vaikutuksen, ja tätä välitöntä ja elämäniloista henkeä Petronella välittää vierailijoilleen myös tänä päivänä.

Illalliselle Petronellaan ➤

Muut ravintolauutiset...