thumb image

Helsingin klassikkoravintolat hurmaavat vuodesta toiseen – ja syystä

Trendikkäitä ravintolauutuuksia bongaillessa pääsee joskus unohtumaan, että Helsinki on täynnä pitkään palvelleita gastromaailman kestosuosikkeja. Välillä kannattaa siis suunnata kohti tuttuja nimiä – ne nimittäin ovat ihmisten huulilla syystä. Tässä neljä helsinkiläisravintolaa, joiden voi todellakin jo sanoa muodostuneen pääkaupungin klassikkoravintoloiden kärkikastiksi:

Elite

Elite on ravintola, jonne ovat tulleet koko sen olemassaolon ajan viihtymään kaikenlaiset kävijät. Kuvassa Eliten syksyä hirvipeijaisten merkeissä.

Töölössä Hesperianpuiston laidalla sijaitseva Elite on pitkän linjan klassikkoravintola, joka tarjoilee niin Tauno Palon kermasipulipihviä kuin esimerkiksi emmervehnästä valmistettua kukkakaalirisottoa portobellon ja pikkelöityjen tomaattien kanssa. Jo vuodesta 1932 lähtien toiminut ravintola omaakin monipuoliset menut, jotka pysyvät perinteisen ohella moderneina tiheän vaihtuvuuden ansiosta.  Kesäaikaan käytössä oleva ravintolan terassi on vilkkaan Runeberginkadun läheisyydestä huolimatta viihtyisä.

Nokkospannukakku hernemajoneesilla on ihastuttava esimerkki perinteisen ja modernin liitosta: ikiaikainen nokkonen yhdistyy annoksessa tuoreempaan tuttavuuteen, tofuun, ja herne saa uuden olomuodon pehmeänä majoneesina. Ehkäpä tällaisen innovatiivisen vanhan uudistamisen takia Elite on ollut vuosien varrella elokuvatähtien lisäksi niin diplomaattien, taiteilijoiden kuin toimittajien ja yritysjohtajienkin kantapaikka.

Varaa pöytä Elitestä ➤

Ravintola Teatteri

Ravintola Teatterin tunnelma on tyylitellyistä puitteista huolimatta kutsuvan rento.

Ravintola Teatteri on varmasti jokaiselle Helsingissä liikkuneelle tuttu nimi. Tunnettuuden ja laadukkaiden ruokien lisäksi tiheän vierailijoiden virran takaa loistava sijainti aivan Esplanadin reunalla. Ravintola Teatterista löytyy niin grillipuoli kuin kepeämpiä salaattikokonaisuuksia tarjoileva deli. Yhteisöllisestä ruokailusta nauttivien kannattaa Teatterin grillissä tilata jaettava menu – näin ateriointihetkestä saa luotua tavallista annosruokailua intiimimmän kokemuksen.

 Teatterin grillissä ei nimestään huolimatta ei tule hairahtua katsomaan pelkästään pihvivalikoimaa: esimerkiksi kesämenusta löytynyt grillattu parsakaali manchego-juustolla kera kukkakaalipyreen, saksanpähkinöiden  ja sitruunan vei viehkeillä mauillaan voiton parhaimmastakin pihvistä. Näin talviaikaan varma valinta on Melanzane alla parmigiana eli munakoisoa, tomaattia ja parmesanjuustoa. Jälkiruoaksi voi nautiskella vaikkapa suklaamoussea appelsiinilla tai perinteisen creme bruleen.

Varaa pöytä Teatterista ➤

Ravintola Savoy

Ravintola Savoy pitää huolta siitä, että ravintolan yleistunnelma on perinteikkään huoliteltu.

Upeat maisemat Helsingin kattojen ylle tarjoileva ravintola Savoy on pysynyt Helsingin ravintolakulttuurin osana jo yli 80 vuotta – ja myös ollut sen merkittävä rakentaja. Perinteitä vaaliva ravintola kunnioittaa historiaansa niin ruokalistoilla kuin palvelussaankin tuoden kuitenkin asiakkailleen samanaikaisesti uusia elämyksiä. Helena Puolakan luomalla ruokalistalla viihtyvät sopusoinnussa vierekkäin niin klassinen vorschmack kuin annos voissa paistettua hummeria, joka on saanut moderneja tuulahduksia kaskinauriista ja shampanjakastikkeesta.

Jälkiruokalistan timanttina on talvimenussa manjarisuklaasta valmistettu kirsikkakakku, mutta sieltä löytyy myös “Marsalkka”, eli sesonkiin sopiva sorbetti ja tilkka ryyppyä. Marsalkka Mannerheimin suosikkiravintolassa onkin edelleen sopiva häivähdys historiaa: niin menussa kuin sisustuksessakin (joka on osittain Alvar Aallon käsialaa) voi luottaa siihen, että ravintolakäynti on samalla aikamatka menneisiin vuosikymmeniin.

Varaa pöytä Savoysta ➤

Salutorget

Salutorgetin menusta löytyy kursailemattomia annoksia. Kuva: Laura Hujanen

Nimensä mukaisesti kauppatorin kupeessa kortteeraava Salutorget on paikka, jonne tullaan viihtymään niin lounaalle kuin pitkille illallisillekin. Ihana tunnelma, kauniit annokset ja lämmin palvelu luovat kokonaisuuden, joka jättää jäljen ihmisten mieliin.

Salutorgetin listoilta kannattaa valita skandinaavinen menu, joka rakentuu Haukiwallenbergin, muhennettujen herneiden ja rapukastikkeen ympärille. Jos et ole merellisten makujen ystävä, suosittu Chef’s menu sisältää nyt monien muiden makujen ohella poron ulkofileetä ja kieltä. Modernimpia ruokailukokemuksia kaipaava tilaa annosten puolelta munakoisoa belugalinsseillä ja Västerbottenin juustolla – makuyhdistelmä, joka lumoaa maukkaalla sopusointuisuudellaan.

Varaa pöytä Salutorgetista ➤

Muut ravintolauutiset...