Lapissa luonnon lisäksi lumoavat ravintolat

thumb image

Lapin ruskan hehku on monelle syy matkustaa pohjoiseen syksyllä. Ruskan tavoin ainutlaatuisia elämyksiä tarjoilevat pohjoisen ravintolat, jotka elävät vahvasti vaihtuvien vuodenaikojen mukaan. 

Syksyisin luonnon väriloiston ollessa parhaimmillaan Lapissa kerätään talteen arvokkaita luonnon antimia; sieniä, marjoja, juureksia ja jäkälää. Arktinen luonto tarjoaa poikkeuksellisen puhtaita raaka-aineita, joita kohtaan paikallisilla ravintoloilla on syvä kunnioitus. Vuodenaikojen voimakkaat vaihtelut muokkaavat pohjoisen mauista ainutlaatuisia ja vaikuttavat samalla raaka-aineiden saatavuuteen.

Lapissa pohjoisen puhtaita makuja vaalitaan huolella ja raaka-aineiden luonnollinen maku pyritään säilyttämään ravintoloissa lautaselle asti. Sesonkien merkitys korostuu entisestään ja lähellä tuotettu ruoka on suuri ylpeyden aihe. Kirkkaina kesäöinä kypsyneistä marjoista, puhtaista tunturivesistä kalastetuista kaloista ja riistalihasta valmistuvia annoksia pääsee nauttimaan Lapin ravintoloissa – miljöissä, millaisia ei muualla maailmassa ole. 

Restaurant Utsu – saa haukkomaan henkeä

Levin iglukylä rakentui maanomistajan suuren unelman ympärille; hän halusi tarjota pohjoisen puhtaan luonnon, henkeäsalpaavan näkymän ja vuodenaikojen vaihtelun mahdollisimman monen koettavaksi. Unelma on toteutettu ja periaatteesta pidetty ihailtavalla tavalla kiinni – palvelua ei tuoteta liukuhihnalta. 

Restaurant Utsu on iglukylän ylpeys. Intiimin ravintolan toisen kerroksen seinät ja katto ovat kokonaan lasia. Ravintolan takatulen valossa istuessa silmien eteen avautuu upea tunturimaisema ja pään yläpuolella loistaa tähtitaivas. Hyvällä tuurilla voi ruokaillessa nähdä myös revontulet. Miljöö saa ymmärtämään, miten ainutlaatuista Lapin luonto on. 

Menu elää maiseman tavoin sesongin mukaan. Utsu tarjoaa paikallisista raaka-aineista valmistettuja puhtaita Lapin makuja. Lähiruoalla on täällä erityinen merkitys, sillä henkilökunta poimii itse tunturista ravintolassa tarjottavat sienet, marjat ja jäkälät. 

DinnerBooking.com -sivustolle jätettyjen palautteiden perusteella Utsun tulisi ehdottomasti olla Suomen 50 parhaimman ravintolan joukossa. 

Harjatie 2, Sirkka

Sky Kitchen – saa kurkottamaan kohti taivasta

Sky Kitchen luo taivaankannen alle kokonaisuuden, jota voidaan pitää yhtenä arktisen maailman kohokohdista. 

Ounasvaaran huipulla sijaitsevassa ravintolassa pohjoisen raaka-aineet taipuvat fine dining -annoksiksi perinteitä kunnioittaen. Luonto tarjoilee parastaan, ravintolan keittiö intensiivisiä makuja, hienostuneita makuyhdistelmiä ja silmiä hivelevää estetiikkaa.

DinnerBooking.com -sivustolle jätetty asiakaspalaute kiteyttää ravintolassa koettavan elämyksen kaikessa sen kauneudessa: 

Vierailumme ravintolassanne oli kuin kaunein hetki taikamaailmassa. Heti alkuun itse puitteet tarjosivat visuaalisen alkupalan, kuin lupauksen tulevasta.

Henkilöstön ammattitaito ja palvelualttius oli uskomattoman upealla tasolla. Tarjoilija loisti kaikilla osa-alueilla kuin kirkkain tähti.

Kaikki nauttimamme annokset olivat toinen toistaan parempia, taivaallisia! 

Ravintola on oikeutetusti mukana 50 parasta ravintolaa -listauksessa. Sky Kitchen on koettava. Tänne on tultava tuolihissillä – suksien kanssa tai ilman. 

Juhannuskalliontie, Rovaniemi

Saamen Kammi – saa sielun kipinöimään

Saamen Kammen erityisen tunnelman aistii heti sisään astuttaessa. Maan alle rakennettuun turvekammi-ravintolaan on katettu lappilaisia herkkuja elävän tulen äärelle. Saamen Kammi tarjoaa todellisia elämyksiä suomalaisen ruoan parissa. 

Menu on rakennettu Lapin parhaista raaka-aineista ja on lähiruokaa parhaimmillaan. Alkuruoka tarjoillaan pöytään, kauden keitto valmistuu siiasta ja kylmäsavutaimenesta. Pääruoat ovat katettu patoihin roihuavan tulen ympärille. Seisova pöytä on kunnianosoitus erilaisille poroherkuille runsaine lisukkeineen. Pororuokien lisäksi Saamen Kammen loimutettu lohi hurmaa takuuvarmasti. 

Joikuesitys ja Lapin tarinat takaavat ainutlaatuisen tunnelman ruokailun lomassa. Tästä ei voi kuin haltioitua!

Suosittelemme tarkastamaan etukäteen, minä päivinä ravintolan kattaukset ovat. Pöytävaraus tulee olla tehtynä viimeistään edellisenä päivänä. 

Kätkänrannantie 2, Sirkka

Aurora Estate – saa sydämen sykkimään

Aurora Estate on kahden yrittäjänaisen tarina siitä, miten kaikella on tarkoituksensa, eikä mitään kannata pitää itsestään selvänä. Hotellin ja tämän yhteydessä toimivan ravintolan perustajat ovat luoneet kokonaisuuden, joka vuonna 2018 nimettiin Euroopan parhaaksi uudeksi boutique hotelliksi. 

Ylläsjärven rannalla, tunturien välittömässä syleilyssä tarjoillaan lautasellinen rakkautta – menun aikana näitä pääsee nauttimaan useamman. Aurora Estatessa illalliset todella viedään uudella tasolle. 

Ravintola arvosteltiin heinäkuussa DinnerBooking.com -sivustolla koko Suomen parhaaksi ravintolaksi. Pääset täältä lukemaan, miten ravintolassa luvataan hemmotella asiakkaat pilalle!

Tirroniementie 4C, Ylläsjärvi  

Muut ravintolauutiset...