LUX rikkoo ennätyksiä ja valaisee Helsingin vuoden alussa – innostaa samalla syömään ravintoloihin

thumb image

Lux Helsinki -valotapahtuma kamppaa talven pimeyden ja käynnistää vuoden kulttuuritapahtumat esittelemällä kotimaista ja kansainvälistä valotaidetta. Valoa tulvivat kaupunkitaideteokset levittäytyvät ympäri Helsinkiä ja tarjoavat erityisesti eteläisen kantakaupungin alueella mahtavan tilaisuuden yhdistää kaksi taiteen muotoa; valotaiteen ja taidolla valmistetun ruoan. 

Kaikkiaan Lux Helsinki kokoaa tänä vuonna esille ennätysmäärän valoteoksia. Yksi teema nousee selvästi yli muiden: tapahtuman lähes kolmestakymmenestä teoksesta moni ottaa kantaa ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyviin aiheisiin. Valtaosa ravintoloista jakaa samoja arvoja. Vaikkapa ruoan alkuperään ja ruokahävikin vähentämiseen kiinnitetään varmasti tarkasti huomiota myös alkavana vuonna. Tämä antaa entistä paremman syyn aloittaa vuosi 2022 valotaideteoksia ihaillen ja hyvästä ruoasta iloiten. 

Tällä kertaa tarjoilemme viisi makuparia: Lux -valotaidekohteen ja lähellä sijaitsevan ravintolan, mihin pystyt helposti yhdistämään vuoden loistavimmasta kulttuuritapahtumasta nauttimisen. Taidetta silmille ja suulle nautitaan LUX Helsingin ajan 5.–9.1.2022. Festivaali on avoinna päivittäin klo 17–22, ravintolat omien aukioloaikojen puitteissa. 

Ravintola Elite – valaistu Uimastadion

Uimastadion jatkaa Lux Arkkitehtuuri -sarjaa, missä Helsingin arkkitehtoonisia mestariteoksia korostetaan valotaiteen avulla. Aiempina vuosina olemme voineet ihastella upeita toteutuksia Ateneumista, Kauppatoria ympäröivistä rakennuksista, Erottajana paloasemasta, Finlandia-talosta sekä Helsingin kaupunginteatterista. Tapahtuman järjestäjän mukaan teoksessa kohtaavat musiikin värähtely ja valojen hypnoottinen rytmi. 

Ravintola Elite tarjoilee omanlaistaan euphoriaa vain lyhyen kävelymatkan päässä historiallisesti merkittävältä Uimastadionilta. Ei varmasti ole osuvampaa paikkaa ruokailla arkkitehtuuri- ja taide-elämystä ennen kuin tämä pitkän historian omaava kulttuuriravintola. 

Eteläinen Hesperiankatu 22, Helsinki

Ravintola The Glass – Bling the roof

Jo Helsingin keskustan jouluvalot ovat tuoneet valtavasti hyvää mieltä ja energiaa pimeiden päivien keskelle. Vuoden alussa on luvassa todellista valon ilotulitusta, kun valotaiteilija Otso Vartiaisen johdolla Citycenterin ja Forum-kauppakeskuksen kulma valaistaan LED-valaisimilla ja valonheittimillä. 

Tästä valoteoksesta voi vaikuttua The Glass ravintolan herkkujen jälkeen. Kämp Galleriassa sijaitseva bistro on selvästi teidän suosiossa ja ravintola on mainittu useamman kerran tämän vuoden DinnerBookingin Top -listauksissa. Toukokuussa The Glass oli sivuston tykätyin ravintola, pääset katsomaan listauksen kokonaisuudessaan täältä.

Meritullinkatu 6, Helsinki

Ravintola Farang – Eduskuntatalo

Lux esittelee Eduskuntatalon kirjaimellisesti aivan uudessa valossa. Yksi keskustan merkittävimmistä rakennuksista valaistaan dynaamisella tavalla, arvokasta arkkitehtuuria kunnioittaen. 

Farang avasi ovensa Eduskuntatalon takana reilu 12 vuotta sitten. Helsingin Taidehallista Arkadiankadulle muuttanut ravintola tarjoaa edeelleen takuuvarmoja kaakkois-aasialaisia makuja. Kumpi olisi sinun valintasi päättämään ilta valoshown jälkeen tai ennen: mainetta niittänyt karamellipossu vai pehmeäkuorinen taskurapu?

Arkadiankatu 6, Helsinki

Ravintola Weeruska – Lyhtypuisto 

Lyhtypuiston yhteisöllisen teosta ovat olleet tekemässä lapset, nuoret, opiskelijat ja taiteilijat. Klassikkoteos valaisee tänä Kaupunginpuutarhan ympäristöä ja läheltä löytyy myös muita Lux -tapahtuman elämyksiä. Sadat käsintehdyt lyhdyt tuovat tunnelmallista valoa salaiseen puutarhaan luoden todella vaikuttavan kokonaisuuden. 

Lämminhenkinen kortteliravintola Weeruska lähellä Lyhtypuistoa lupaa tarjota “Alppilan parhaat safkat”. Pitkän ulkoilun jälkeen ravintolan reilu ruoka maistuu erityisen hyvin. Paistetut muikut ja Wieninleike lukeutuvat ravintolan klassikkoannoksiin. Lisäksi tammikuussa on tarjolla rajatun ajan herkullisia blinejä erilaisin täyttein. Houkuttelevatko blinit sinua?

Porvoonkatu 19, Helsinki

Ravintola Albina & Alexis – PING

Alppipuistossa esillä oleva PING -teos yhdistää tieteen ja taiteen hyödyntämällä huipputekniikka. Valo ja ääni kulkevat valomajakoiden välillä ennennäkemättömällä tavalla. 

Mittavan remontin kokenut Vallilan Konepajan alue kuvaa omalta osaltaan teknologian kehitystä. Historiallisella tehdasalueella huollettiin junien vetureita ja vaunuja yli sadan vuoden ajan. Toiminnan hiljennettyä entisen konepajan tehdasalueen historiaan kirjoitetaan uusi luku – alue on muuttunut eläväiseksi kaupunginosaksi luoden ainutlaatuisen puitteet muun muassa Albina & Alexis -ravintolalle.

Täällä nautit mielettömän hyvää ruokaa, tulit sitten hitaalle aamiaiselle, suositulle brunssille tai pitkälle illalliselle kaupunkikierroksen jälkeen. 

Aleksis Kiven Katu 23

Muut ravintolauutiset...