Vuoden 2021 10 parasta ravintolaa

thumb image

Kymmenien tuhansien kokemusten pohjalta on aika koota ravintolavieraiden TOP10 parasta ravintolaa Suomessa vuonna 2021. Tällä kertaa kärkipaikalla tehdään kansainvälistä historiaa ja listan uudet tulokkaat tarjoilevat pelkkiä täysosumia.

Vuosi 2021 mentiin ravintola-alalla vuoristoradan kyydissä. “Aikamoinen meininki” kiteyttää vuoden parhaaksi valitun ravintolan tunnelmien lisäksi koko vuoden tapahtumia. Uudet konseptit muuttuivat hetkessä ilmiöiksi ja mielenkiintoiset makuyhdistelmät onnistuneiksi ravintolakokemuksiksi ympäri Suomen. Kärkikymmenikkö koostuu tänä vuonna kuudesta helsinkiläisestä ravintolasta sekä yhdestä ravintolasta Kolarissa, Seinäjoella, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa.

Ravintolavieraat ovat selvästi tykästyneet omannäköiseen tekemiseen ja kokemusrikkaaseen asiakaspalveluun. Annetut arvostelut nostavat esiin huippuosaamista, ehjiä ravintolakokemuksia sekä niiden takana olevaa valtavaa työmäärä. Tässä ovat vuoden 2021 parhaiten arvostellut ravintolat.

10. Ravintola Uoma, Hämeenlinna

Uomassa tarjotaan rentoja ja laadukkaita elämyksiä arjen pyörteisiin. Hämeenlinnassa sanaan voi selkeästi luottaa, sillä tunnelmallisessa Uomassa syötiin, juotiin ja viihdyttiin kävijöiden antamien arvostelujen perusteella erinomaisen hyvin. Viikoittain vaihtuvalta menulta voi tilata yhden ruokalajin tai koota itseä miellyttävän illallisen pitkän kaavan mukaan. Annokset ovat kauniita ja laadukkaita, ruokaa laitetaan rennolla otteella ja hyvällä fiiliksellä. Selkeät ja puhtaat maut sekä kaunis asettelu ovat Uoman ydinosaamista

Aina yhtä hyvää ja laadukasta ruokaa, tunnelmaa ja palvelua. Uusi varaus herkutteluun jo tehty…

Pisteet: 5,52/6

Saaristenkatu 4, Hämeenlinna

9. Uppalan Kartano, Seinäjoki

Uppalan Kartanossa, aivan Seinäjoen keskustan tuntumassa ruoka valmistuu lähituottajien toimittamista laadukkaista raaka-aineista. Viime vuonna meillä kaikilla oli mahdollisuus jättää jälkemme vaaleanpunaisen kartanorakennuksen historiaan nauttimalla vaikka vastaleivotuista herkuista puutarhaterassin idyllisissä puitteissa. 

Tällä hetkellä Uppalan Kartano palvelee pääsääntöisesti vain tilauksesta. Tammikuun lopulle on kuitenkin mahdollisuus varata pöytä ihanalle iltapäivän teehetkelle. Käsityönä valmistetut teetarjoilut ovat valloittaneet sydämet ja ystävällinen palvelu viimeistelee elämyksen tänäkin vuonna. 

Kello viiden tee on elämyksellinen konsepti. Uppalan kauniissa miljöössä viihtyy aina.

Pisteet: 5,53/6

Ilmarisenkatu 14, Seinäjoki

8. Naughty Lab x Street Food Omakase, Helsinki

Koko kansan rakastama burgerimies Akseli Herlevi halusi luoda täysin uudenlaisen ravintolakonseptin ja avasi marraskuussa Naughty Lab X Street Food Omakase -ravintolan. Pöydän varanneelta vieraalta vaaditaan heittäytymistä – vastineeksi luvataan hyvin kokonaisvaltainen elämys: keittiön huumaavat tuoksut, äänet ja tunnelma ovat vahvasti läsnä koko vierailun ajan. 

Ravintolassa tarjottava yllätysmenu on nimensä mukaisesta yllätys. Herkullisista sormisyötävistä koostuva menu muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, lopullinen sisältö selviää vasta, kun ruoka tarjoillaan pöytään. Tähän yllätykseen ei ole selvästi tarvinnut pettyä! 

Vierailu meni kokonaisuudessaan loistavasti. Tunnelma oli rento ja ruoka erinomaista ja yllättävää. Tulemme varmasti uudelleenkin!

Pisteet: 5,53/6

Sturenkatu 21, Helsinki

7. Aurora Estate, Ylläsjärvi

Kesällä tunturien syleilyssa syötiin viereisestä järvestä itse kalastettua haukea kuningasravun ja puikulaperunoiden kanssa. Syksyisemmät maut syntyivät savusaunassa poronpaistista, juureksista ja koivusta. Loppuvuodesta tälle Ylläsjärven ylpeyden listalle nostettiin parhaimmat annokset vuosien varrelta – pohjoisen herkut näyttäytyvät Aurora Estaten menussa modernilla tavalla jokaisena vuodenaikana. Tänne on syytä tulla syömään pidemmänkin matkan päästä! 

Unohtumaton kulinaarinen elämys. Ruoka oli taivaallista. Viihtyisä ilmapiiri ja hyvä ystävällinen palvelu. Kaikki toimii oivasti yhteen. Täys kymppi!

Pisteet: 5,58/6

Tirroniementie 4 c, Kolari

6. Kuokkalan Kartano, Jyväskylä

Jyväskylässä historiallinen miljöö on herännyt aivan uudenlaiseen eloon – intohimo tekemiseen on ruokkinut onnistumisia ja kulinaristien suita kartanon salin puolella. Kuokkalan huipputiimi kuvailee menneen vuoden olleen toivon sekä työn täyteinen. Mennyttä muistellaan kiitollisena ja tavoitteet tulevaan asetetaan korkealle: asiakkaille halutaan luoda huippuluokan kokemuksia ruoasta ja palvelusta jatkossakin. Täytetään siis kartanon salit iloisella puheensorinalla myös tänä vuonna!    

Hienot puitteet, loistava ruoka ja erittäin ystävällinen palvelu. Täydellinen kokemus.

Pisteet: 5,59/6

Hämeenpohjantie 50, Jyväskylä

5. Kulma Keittiö & Baari, Helsinki

Yksi lause kiteyttää hyvin Kulma – Keittiö & Baarin toiminnan: tällaisia kortteliravintoloita Suomi kaipaisi lisää. 

Keskellä omakotialuetta Helsingin Torpparinmäessä Kulma täyttää toiveet laadukkaasta ravintolasta esikaupunkialueen sydämessä. Korttelimenulta löytyy laadukkaasti valmistettujen klassikoiden lisäksi kunnianhimoisempia annoksia, kuten vorschmackia, tartaria ja confattua ankankoipea. “Ilman teitä ei olisi meitä” -lausahduksen myötä Kulman väki toivottaa tervetulleeksi syömään koko perheen voimin. 

Ruoka ja palvelu oli erinomaista. Söimme maukasta sorsaa, simpukoita ja kanttarellipizzaa. Hinta-laatu oli kohdillaan ja tänne tulee mielellään uudestaan vähän pidempääkin.

Pisteet: 5,63/6

Lainlukijantie 12, Helsinki

4. Palace Restaurant, Helsinki

Palacella on merkittävä rooli maamme gastronomian historiassa ja pöytään katetaan aina vain parasta. Kerrotaan, että itse marsalkka Mannerheim ei sallinut ainuttakaan virhettä ravintolassa vieraillessaan. Kulinaristit asettivat vaatimukset korkealle myös viime vuonna ja nostivat Palacen arvosteluillaan Marskin kanssa samalle tasolle – täydellisyyttä hipovaa toimintaa. 

Palacessa tunnustuksiin suhtaudutaan nöyrästi. Keittiöpäällikkö Eero Vottonen muista joka kertaa kiittää ruokailijoita ja jakaa tunnustusta vuolain sanoin ravintolan omalle henkilökunnalle. Suomen 50 parasta ravintolaa -listan kärkisijan julistuksen yhteydessä Vottonen toi esiin, kuinka koronarajoitusten vuoksi useita lomautusjaksoja läpikäynyt henkilökunta tekee Palacen menestyksen eteen kaikkensa. 

Kaikin puolin Suomen huipputasoa. Ruoka, viinit, loistelias palvelu ensi sekunnista, kun astuu sisään ja siihen hetkeen, kun lähtee pois. Uniikki kokemus.

Pisteet: 5,74/6

Eteläranta 10, Helsinki

3. Ravintola Kuurna, Helsinki

Kuurnan koronavuosi oli voivottelun sijaan täynnä herkullisia tekoja. Toiminta taipui tarpeen vaatiessa take away -annoksiin ja lisäksi loistoidean myötä Kuurna otti kolmen helsinkiläisen kioskin toiminnan hoitaakseen kesällä 2021. Eri teemaisista kioskeista tuli hetkessä ilmiö – kuten kaikesta, mitä Kuurnassa tehdään. 

Kuurnan omistajat Tom ja Laura Hansen ovat kertoneet vuonna 2005 avatun ravintolan visiona olevan ruokakulttuurin tason nostaminen pääkaupungissa, ja linja on selvästi vedonnut kävijöihin. Kuurnan pippuripihviä kehutaan Helsingin parhaaksi. Keittiössä taidetaan kuitenkin myös kasvisruokien valmistus, sillä herkulliset kasvisannokset nostettiin useissa arvosteluissa erikseen esiin. 

Kuurnaan voi aina luotta! Tämäkin kerta osui nappiin ruoan ja tunnelman suhteen. Kuurnasta on muodostunut lempi ravintolani jo heti ensimmäisestä käynti kerrasta lähtien!

Rento, hyvänkokoiset annokset, juhlava ja ihana samaa aikaan! Etenkin kasvismeu aivan överihyvä!

Fantastinen Kuurna! Jälleen kerran.

Pisteet: 5,76/6

Meritullinkatu 6, Helsinki

2. Ravintola Jura, Helsinki

Ullanlinnassa juhlittiin elokuussa ravintolan Juran neljä vuotista taivalta. Yhdessä asiakkaiden kanssa kohotettiin kuohuvat kaikille niille hienoille hetkille, mitä Helsingin pienessä helmessä on ehditty kokemaan sekä hommien jatkumiselle myös tulevaisuudessa. Ravintola avattiin aikanaan ilman sen suurempia bileitä tai fanfaareita. Niiden aika on selvästi nyt – Jura yllättää positiivisesti kerta toisensa jälkeen, asiakkaat ovat ottaneet ravintolan omakseen ja arvioineet tämän maan parhaiden joukkoon. 

Jura kantaa toisen omistajansa Jura Männistön nimeä. Nimellä on toinenkin syy: vaikka ravintola ei halua lukeutua ranskalaiseksi bistroksi, on tarjolla aina ollut paljon Juran alueen viinejä. Ruokapuolella luotetaan pelkistettyyn, skandinaaviseen ja esteettiseen linjaan. Menussa suositaan paljon kasviksia, hävikki pidetään minimissään ja kynnys matalana asiakasystävällisin hinnoin – muodostaisivatko nämä salaisuuden suosion takaa?

Neitsytpolku kympissä ravintolaelämyksistä nautitaan muutamilla kympeillä täyden kympin arvoisesti. 

Upea makunautinto kauniissa ravintolassa. Tullaan pian uudestaan!

Oivaltavaa ja laadukasta sesonkiruokaa kauniisti tarjoiltuna. Viinit erinomaisia ja yhteensopivuus ruokien kanssa loistava.

Huippuelämys; ruoka, viinit ja palvelu aivan loistavia kaikilla mittareilla, iso kiitos!

Pisteet: 5,79/6

Neitsytpolku 10, Helsinki

1. Ora Restaurant, Helsinki

Sasu Laukkonen tiimeineen tekee sen taas! Hattutemppu ohitettiin jo viime vuonna. Nyt on aika suuremmalle! Niin suurelle, ettei siihen ole pystynyt aiemmin mikään muu ravintola Suomessa tai ulkomailla. 10-ruokalajin illallisia huvilakadulla tarjoava huippuravintola Ora, on jälleen asiakkaiden parhaaksi äänestämä ravintola vuonna 2021 – Jo neljättä vuotta peräkkäin. 

“Aikamoinen meininki!” “Mikä kunnia”, Laukkonen saa sanotuksi kuullessaan voitostaan. Kokenut kokki kuvaa, miten mennyt vuosi kuljettiin erilaisissa sumuissa. Ravintolat kohtasivat vaativia sulkuja, tehtiin, mitä voitiin ja paljon päälle. Käytiin läpi laaja kirjo tunteita. Vuoden merkittävintä hetkeä kysyttäessä Laukkonen ei epäröi hetkeäkään: “Kun keväällä saimme palata takaisin töihin. Pääsi tekemään, mitä parhaiten osaa – mitä oikeasti rakastaa.”

Rakkaus tekemiseen välittyy Orassa tavalla, mitä on mahdoton kopioida. Kattauksia on päivässä tasan yksi ja kaikki asiakkaat saapuvat ravintolaan samaan aikaan. Koko ravintolan henkilökunta on läsnä asiakkaita varten, päivän työ kulminoituu siihen hetkeen. “Pöydät yhdistetään meillä yhteiseen kokemukseen” Laukkonen tiivistää. “Kenenkään ei tarvitse pelätä mokaavansa.”

Kokemus Orassa on hyvin kokonaisvaltainen ja kuuden viikon välein vaihtuvalta menulta on mahdoton nostaa esiin yhtä tai kahta annosta ylitse muiden. Jos yhden kategorian voi nostaa jalustalle, on se keittiömestarin mukaan intensiivisen täyteläiset keitot. “Ei ole väliä, oletko Orassa ensimmäistä kertaa, vai käytkö meillä syömässä jokaisen menun, keitot nostetaan joka kerta top 3 makunautintojen joukkoon.” 

Loppuun Laukkonen vielä toivoo, että jokaiselle arvostelun jättäneelle kulinaristille välittyy kaunis kiitos. “Arvostelut ovat ravintolalle kullanarvoista palautetta tekemästä työstämme, voimme näiden avulla peilata omia onnistumisia.” 

Oran ovella meitä on jatkossakin vastassa Laukkosen tutut kasvot ja vilpittömään hymyyn kääntyvä suu. Jo pelkistä eleistä ja olemuksesta huokuu sanat: “Ihanaa, että olette täällä. Tervetuloa meidän luoksemme Oraan.”  

Yksi parhaista illallis kokemuksista, koskaan. KIITOS!!

Konsepti, missä kaikille ravintolassa tuodaan ruoka samaan aikaan, ja kaikki syövät samaan aikaan oli mahtava. Tuntui siltä, että oli isoilla illanistujaisilla. Ruoka oli innovatiivista, toimivaa, ja harkittua. Sain elämäni parhaita annoksia. Yllätyksellisyys ja makujen kehityskaari pysyi loppuun asti.

Kokemus on joka kerta intiimi ja kotoisa.

Mielettömät tarinat raaka-aineista, luovaa kokkausta hävikin vähentämisestä.

Pisteet: 5,80/6

Huvilakatu 28, Helsinki

TOP10-LISTA

  1. Ora Restaurant, Helsinki
  2. Ravintola Jura, Helsinki
  3. Ravintola Kuurna, Helsinki
  4. Palace Restaurant, Helsinki
  5. Kulma – Keittiö & Baari, Helsinki
  6. Kuokkalan Kartano, Jyväskylä
  7. Aurora Estate, Ylläsjärvi
  8. Naughty Lab x Street Food Omakase, Helsinki
  9. Uppalan Kartano, Seinäjoki
  10. Ravintola Uoma, Hämeenlinna

Asiakasarvosteluista

Aina kun varaat pöydän DinnerBookingin kautta, saat käyntisi jälkeen mahdollisuuden jättää arvostelun ravintolasta. Arvioiden kohteena ovat niin ravintolan ruoka, palvelu, miljöö kuin yleinen hinta-laatusuhdekin. Asiakkaat voivat arvioida ainoastaan ravintoloita, joissa ovat käyneet. Vuoden 2021 top-listaus on koottu kaikkien kullekin ravintolalle vuoden aikana annettujen asiakasarvosteluiden perusteella.

Muut ravintolauutiset...