Luomua yli kaikkien – Kattojen luomuruokatemppeli Jord

thumb image

Korkealla pääkaupunkimme kattotasolla löytyy Kampin Korttelissa sijaitseva Ravintola Jord. Jord on Ravintola Askin Filip Langhoffin ja Linda Stenman-Langhoffin pyörittämä mukavan rauhallinen pieni luomuruuan temppeli joka ylpeästi tänä vuonna saavutti myyttisen pienen punaisen ranskalaisen kirjan – Michelin oppaan – sivut ja suosion.

Kuuluisa Bib-kyltti

Ravintolalta löytyy ”Bib Gourmand” luokitus, joka oppaan mukaan kertoo että Michelin oppaan arvostelijat ovat varsin hurahtaneet ravintolan kohtuuhintaisiin herkkuihin. Jordissa ollaan hyvinkin tyytyväisiä tähän, ja Stenman-Langhoff itse kommentoi asiaa kertomalla että on aina ilo ja kunnia saada tunnustuksia tekemästään työstä. Tänä vuonna saavutettu tuplapamaus – Bib ja kilpailevaan White Guideen pääseminen – on ollut valloittava elämys.

Jordin keittiömestari Sylvester Soisalo täydentaa asiaa kertomalla että hänen mielestä tunnustus kertoo sen, että Jordin tiimi ovat onnistuneesti tehneet herkullista ruokaa, ja että kyltti avokeittiön seinällä toimii oivana muistutuksena siitä, mihin kannattaa joka päivä tähdätä.

Keittiömestari Sylvesteri Soisalo

Mutta, siis, hetkinen: mikä konsepti? Onko Jord siis joku fine dining rafla vai? Soisalo naurahtaa idealle. ”Ei, me ollaan kyllä ihan vaan tällanen casual mesta. Tänne voi ihan rentona tulla vaan nauttimaan ilman mitään painetta, ja aina on mukavaa käydä pöydässä ottamassa kontaktia asiakkaiden kanssa ja huomata kuinka letkeesti ne siellä on.”

”Ruuan suhteen toki pyöritään ainakin filosofisesti vahvasti Filipin ja Lindan ajattelumaailmassa: kaikki pohjoismaalaista, kaikki sitä korkeimman laadun puhdasta raaka-ainetta ilman kompromisseja, ja tärkein, kaikki villiä ja luomua.”

Pitäisi olla helppoa valita se luomu: se vaan on maistuvampaa, ja loppujen lopulta kaikille parempaa. Tuottajalle, luonnolle, ja tietenkin kuluttajalle.

”En ymmärrä miksi, kun Suomessa ollaan, mentäisiin ostamaan jotain antibioottikuurin käynyttä tarhalohta kun voisi yhtä hyvin saada Norjan rannikolta luonnon helmasta pyydettä puhdasta villiä lohta.” huokaa Soisalo.

Kun Jordin tiimi tuo ruokaa pöytään, etenkin jos istuu avokeittiön äärellä olevalla tiskillä, kertoo väki ylpeästi raaka-aineista ja siitä, mistä ne tulevat, sekä ne vähäiset asiat, mitä niille on tehty. Annokset ovat yksinkertaisia, muttei missään nimessä yksiulotteisia.

Jordin herkullisia muikkuja

”Se oikeisiin asioihin keskittyminen keittiössä on meille tärkeätä, ei se, että lähdetään tunkemaan annokset täyteen eri komponentteja. Mietitään mielummin niitä raaka-aineita ja mitä niille vois tehdä, eikä lähdetä luomaan mitään utopistista sekamelskaa.”, luonnehtii Soisalo.

Lopputuloksena on annoksia, joissa eri raaka-aineiden määrä voidaan laskea yhdellä kädellä, ja jokainen pääsee kunniakkaasti estradille loistamaan. Ja pakkohan sen on sanoa, että aivan käsittämättömän maukasta ruokaa on.

Allekirjoittanut ainakin vahvasti uskoo, että luomu vain maistuu puhtaammalta ja paremmalta, ja tässähän se näkyy.

Luomuruokaa kaikille, sehän on Jordin motto, ja sitähän tässä Jord hakeekin. Onko Jordin idea siis saada ihmiset maistamaan luonnon turmelemattomia antimia ja vihdoin hurahtaa sen hienouteen? Siltä ainakin tuntuu.

”Jos pystymme inspiroimaan ihmisiä syömään ja ostamaan ruokaa paremmin, jos edes niinkin, että ensi kerralla kaupassa valittaisiin se luomumaito perusmaidon sijaan, niin emme voi olla muuta kuin tyytyväisiä.” kertoo Stenman-Langhoff.

Jordin loistavia ribsejä

Joten jos yksinkertaisen kauniita ja makurikkaita annoksia luonnon puhtaimmista antimista tekeepi mieli, kannattaa suunnaksi ottaa Jord. Siellä nautittu illallinen on nautintona unohtumaton, sieltä saatu inspiraatio voi mullistaa tavan jolla ostat ja valmistat ruokaa, ja kaiken tämän kruunaa hienot maisemat ja loistava palvelu. Varaappa siis pöytä alla olevasta linkistä. Itse ainakin suunittelen jo vuoden kolmatta käyntiä Jordissa.

Missä: Urho Kekkosen Katu 1, 5. krs.
Varaa pöytä Jordiin ➤

Muut ravintolauutiset...