thumb image

Elämyksiä Kööpenhaminassa: 6 Tärppiä Edulliseen Nautintoon

Ok, myönnetään. DinnerBooking on tanskalainen firma. Joten tottakai, me aiottiin teille jossain vaiheessa, hyvä ruokakansa, suositella Kööpenhaminassa käymistä ruokamielessä. Pakkohan se, muuten pomot suuttuu. Tämä on se hetki.

Mutta tälle on myös ihan hyväksyttävä syynsä! Lennot ovat halpoja (ja hei, pikkumatka näin kesäsin tekee hyvää), ja Köpiksen ruokaskene on aivan priimaa. Tottakai, Köpis on jo valmiiksi tuttu kaikille vähän fiinimmän ruuan ystäville– kukapa ei olisi 108:sta, Geraniumista, tai Kadeausta kuullut? Mutta Köpiksen ruokamaailma on myös erinomaisesti kehittynyt näin rennommallakin, ”casual weekend-trip”-tasolla. Täällä ollaan hyvinkin otettu vastaan tuo varsin eurooppalainen idea siitä, että ravintolaan voi mennä ihan milloin tahansa vaan nauttimaan, ja ravintoloitsijat itse ymmärtäneet että ruoka voi olla edullista ja herkullista samaan aikaan.

Tanskassa löytyy Madklubben ruokayhtymä, jossa edulliset ja rennot ravintolat ovat kuin luotuja arkipäiväiseen mässyilyyn, sekä kasoittain pieniä itsenäisiä puljuja josta aina toistaan maistuvammat annokset löytyvät lompakkoa hellivillä hinnoilla.

Tässä siis meiltä pari tärppiä rennompaan ruokamatkaan Köpenhaminaan!

 

Mahalle

Mahalle, eli siis tanskalaisen kolleegani mukaan “Ruokahalli”, on Köpiksen pohjoisosassa Birkegadella sijaitseva rento libanonilainen kahvila josta saat läpi päivän makeaan nälkään kakkuja, ja suolaiseen nälkään herkullista lähi-idän antimia. Samalla nimellä ja samoilta tekijöiltä löytyy myös parin minuutin kävelyn päästä Nansegadessa vähän ruokaisampi samaa teemaa kunnioittava ravintola, ja huh! On hyvää.

Falafeleita, hummusta, baba ganoushia, kaikenlaista raikasta ja herkullista kuumiin kesäpäiviin! Ja hei, sanottakoot että näin helteen aikana kannattaa varmaan tutustua siihen Lähi-idän ruokaan. Ei niin että siellä osattaisi tehdä näin saunamaisiin olosuhteisiin sopivaa ruokaa.

Vahva suositus rennolle pienelle päiväsajan paussille helteitä paetekseen!

Missä:          Birkegade 6, 2200 Kööpenhamina

                      Nansensgade 66, 1366 Kööpenhamina

Hinta:           Vaihteleva, aamiainen esim. alkaen ~12€
Varaa pöytä Mahalle Nansensgadeen ➤
Varaa pöytä Mahalle Birkegadeen ➤

Alabama Social Club

Listamme ensimmäinen Madklubbenin ravintola, Alabama Social Club, on kunnon jenkkimätön ja eteläisten osavaltioiden soul foodin Köpisläinen mekka. Ootteko ikinä kelannu miksi juuri siellä deep southissa ollaan vähän kookkaampia? No koska se ruoka on vaan niin käsittämättömän hyvää, eikä sitä voi olla syömättä lisää. Ja onneksi sitä nyt saa vähän lähempää (ja vähän turvallisemmassa ympäristössä)

Maissileipää, fried chickenia, kuuluisia Alabaman persikoita, pulled porkilla täytettyjä keksejä, wingsejä, pihviä, ja kaikkea muuta niin Southernia että alkaa blues rock soimaan päässä ja tuntuu kuin Mississipin rannalla jo oltaisiin, alligatoreista piittaamatta. Eikun vaan Social Clubiin nauttimaan kunnon bourbon drinksuja ja niin kuin siellä etelässä sanotaankin, ”let them good times roll”.

Missä:          Sortedam Dossering 3, 2200 Kööpenhamina

Hinta:           Menu alkaen ~40€
Varaa pöytä Alabama Socialiin ➤

Mad & Kaffe

Mad & Kaffe, on ympäri Köpenhaminaa levittäytynyt ryhmä rentoja, perinteiseen skandinaaviseen tyyliin tehtyjä olohuoneita josta saa läpi päivän siihen hetkeen sopivinta ravitsemusliikkeen antimia, sekä tietenkin kahvia ja muita juomia. Aina tuoretta, aina hyvää, ja kuten Tanskan kolleegani Sofie sen itse sanoi ”niiiin Instagrammattavaa”.

Aamuisin brunssin voi koota itse valitsemalla kolmesta seitsemään annosta joita keittiö sitten tuo hienosti laudalla juuri sinun nautittavaksi. Miten olisi siis hidas Köpisläinen aamu joka alkaa punajuurihummuksella täytetyllä avokaadolla, munakokkelilla, ja suoraan uunista tulleella ruisleivällä?

Illallistakin myös Mad & Kaffesta saa, ja talo on etenkin ylpeä burgereistaan ja salaateistaan, joihin kannattaa tutustua samalla kun nauttii paikallisten pienpanimoiden antimista, mitä Mad & Kaffen hanoista löytyy.

Vahva suositus! Ja hei, kun siellä käytte, muistakaa tägätä ne Instagram postaukset #dinnerbooking_finlandilla 😉

Missä:          Sønder Blvd. 68, 1720, Kööpenhamina

                      Tyrolsgade 6, 2300, Kööpenhamina

                      Godthåbsvej 45 st. th, 2000, Kööpenhamina

Hinta:           Vaihteleva, pääruoka esim. alkaen ~12€
Varaa pöytä Mad & Kaffe Vesterbrohon ➤
Varaa pöytä Mad & Kaffe Amagerbrohon ➤
Varaa pöytä Mad & Kaffe Fredriksbergiin ➤

Dorf’s

Ja näin kun paikallisista pienpanimoista tulikin puhe, niin kannattaa myös käydä kääntymässä Dorf’s gastropubissa. Dorf’s on trendikäs pieni paikka jossa voi helposti viettää monta tuntia käyden läpi paikan 30 eri oluthanaa, unohtamatta yli 60 ginin valikoimaa.

Ja jos ei nestemäinen herkuttelu riitä, niin on Dorf’silla myös tarjolla tapaksia, mutta myös jotain hiukan erikoisempaa: tuoreita ostereita monella eri tavalla. Siis, ostereita? Juu juu, Dorf’sin ylpeys piilee yllättävästi ei juomavalikoimassa, vaan osterivalikoimassa. Huippukokin luomat, eri gineillä ja lisukkeilla höystetyt osterit ovat täydellinen tapa herkutella vähän paremmin näin Köpisläisen illan tultua. Siihen kylkeen vielä jokin herkullinen ginipohjainen cocktail niin aijai, ei se ilta siitä paremmaksi voi enää mennä.

Huom! Osterit vain saatavilla perjantai- ja lauantai-iltaisin.

Missä:          Valkendorfsgade 22, 1151, Kööpenhamina

Hinta:           Vaihteleva, osterivalikoima esim. alkaen ~15€
Varaa pöytä Dorf’siin ➤

Tèrra

Kahden italialaisen luoma Tèrra on muotoilijan ja kokin yhteisen unelman tulos. Valerio ja Lucia (kokki ja muotoilija) halusivat luoda helposti lähestyttävän pienen palan Italiaa Köpenhaminassa, tuomalla ruuan, viinin, ja ilmapiirin Roomasta Østerbrohon.

Tèrra on hyvin monipuolinen ja kaikille avoin paikka, ja omistajat juuri haluavatkin että ihmiset voisivat tulla joko lasilliselle, kevyelle illalliselle, tai full-service elämyksen tarjoavalle fine-dining illalliselle jossa ei tarvitse ajatella mitään muuta kuin että kuinka ruoka voikaan olla näin hyvää?

Muotoilijan silmään sopivaa korkean laadun italialaista pienellä tanskalaisella twistillä, jossa ruualta löytyy liki 90% raaka-aineen kohdalla luomutakuu, Tèrra on oiva paikka mennä nauttimaan hiukan parempaa, ilman että joutuisi tuntemaan mitään paineita siitä, onko oikein pukeutunut tai osaako käyttää oikeata haarukkaa oikean annoksen kanssa. Eikun siis lasi Sangiovesea käteen ja Dolce Vitaa nauttimaan italian sykkivässä Köpenhaminalaisessa sydämmessä.

Missä:          Ryesgade 65A, 2100, Kööpenhamina

Hinta:           Vaihtelevaa, pääruuat esim. alkaen ~15€,
Varaa pöytä Tèrraan ➤

Bistro Royal

Listamme viimeinen ravintola ja listan toinen Madklubbenin jäsen on Bistro Royal, nimensä mukaan kuninkaallisen alueen keskellä sijaitseva ranksalaistyylinen bistro. Moderniin tyyliin tehtyä tanskalaista perinneruokaa ja ranskalaisia klassikoita läpi päivän tarjoava Bistro Royal on oiva pysähtymispaikka kun mieli tekee jotain rehtiä ja mutkattoman hyvää.

Ja kuten moni muu paikka listallamme, Bistro Royal avaa jo viikolla ovensa hyvinkin aikaisin tarjoamalla täyttä aamiaista, vaikka all-day breakfast vaihtoehto löytyy myös: ihan siltä varalta että aamu alkaakin vasta klo 14 – kaikille lomalaisille tuttu tunne – tai ihan muuten vaan jos puolenpäivän jälkeen tuleekin huima kanamuna- ja pekoninälkä.

Lounaat pyörivät klassisten tanskalaisten annosten ja päivittäin keittiömestarin mielenjuolahduksien takia vaihtelevien vaihtoehtojen ympärillä, kun taas illallismenu on sitä mainittua klassista ranskalaista keittiötä, kuten foie-gras:lla täytetty viiriäinen, tai tuo klassisin ”steak frites”, eli pihvi ranskalaisten kera.

Helppoa, mutkatonta, ja herkullista.

Missä:          Kongens Nytorv 26, 1050, Kööpenhamina

Hinta:           Vaihtelevaa, lounas esim. alkaen ~15€
Varaa pöytä Bistro Royaliin ➤
Kansikuva: Martin Heiberg/Copenhagen Media Center

Muut ravintolauutiset...