Vuoden Kokki Lari Helenius muistelee finaalia: “Kilpailu oli tänä vuonna poikkeuksellinen”

thumb image

Tasan puoli vuotta sitten Gastro Helsinki 2020 -messuilla käytiin Vuoden Kokki -kilpailu. Voittajaksi valikoitui Lari Helenius, jonka työnjälkeä pääsee ihailemaan Michelinin tähteä kantavassa ravintola Olossa. Nyt Helenius muistelee maaliskuista kisavoittoaan ja kertoo työskentelystä Olossa. Alkuun voit lukea koosteen kilpailun Vuoden Kokki 2020 -kilpailun tuloksista:

13.13.  päättyneillä Gastro Helsinki 2020 -messuilla kilpailtiin kahden päivän ajan Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 -titteleistä. Viimeinen kisapäivä toteutettiin ajankohtaistilanteen vuoksi Messukeskuksessa poikkeusjärjestelyin ilman yleisöä. Kilpailun päätuomarina toimi ravintola Jordin keittiömestari Filip Langhoff.

Vuoden Kokki 2020 -arvonimestä pääsivät kisaamaan Niko Suomalainen ja Lari Helenius ravintola Olosta Ville Korhonen ravintola Savoysta, Kim Päivästö Ravintola Demosta, Jarkko Pulkkinen Ravintola Finnjävel Salongista, Simon Selin Restaurant HEJMistä, Kozeen Shiwan I AM -ravintolasta ja Turo Väärti Ravintola Juuresta.

Arvostetun tittelin pokkasi itselleen kisan komeasti voittanut Lari Helenius, joka työskentelee Michelin-tähteä kantavassa Ravintola Olossa. Toiseksi sijoituttui HEJMin Simon Selin, ja Savoyn Ville Korhonen löytyy sijalta neljä. Omana kilpailunaan järjestetyn Seafood Chef -tittelin puolestaan nappasi Ravintola Emon kokki Juho Tahvanainen. 

“Sytyn aina kisatilanteissa täysin”

Vuoden Kokki Lari Helenius (kuvassa oikealla) kilpailun voiton jälkeen Messukeskuksessa.

Olon keittiömestarina työskentelevä Lari Helenius muistelee puolen vuoden takaista kilpailutilannetta alun perin Olon verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan:

– Kilpailu oli tänä vuonna poikkeuksellinen, sillä se osui koronapandemian murroskohtaan. Helsingin Messukeskuksen semifinaalissa yleisö oli normaalisti paikalla – ja sitten samana päivänä hallitus asetti tiukat kokoontumisrajoitukset. Seuraavan päivän finaali käytiin tyhjien katsomojen edessä. Oli aika jännää, etten miettinyt hämmentävää tilannetta lainkaan. Keskityin vain omaan tekemiseeni. 

Omaan tekemiseen keskittyminen kilpailutilanteissa tosin on Heleniukselle muutoinkin ominaista.

– Sytyn aina kisatilanteissa täysin. Kun kello käynnistyy, kaikki muu sulkeutuu ympäriltäni. Luotan kokemukseeni, osaamiseeni ja intuitiooni.

Vaatimattomat raaka-aineet kiehtovat 

Lari Heleniuksen Vuoden Kokki 2020 -kilpailun voitokkaiden kilpailuannosten jälkiruoka. Helenius työskentelee keittiömestarina ravintola Olossa.

Lari Helenius aloitti työt Olossa ollessaan vasta 21-vuotias. Nuori keittiömestari on myös ehtinyt osallistua lukuisiin kilpailuihin:

– Olen hionut paineensietokykyäni kilpailemalla ikääni nähden paljon: olen 26-vuotias ja osallistunut noin kymmeneen kokkikisaan Brasiliaa ja Moskovaa myöten. Itselleni tärkein saavutukseni on Vuoden Kokki -kisan voitto maaliskuussa 2020, Helenius kertoo.

–Tein menestyksen eteen todella paljon töitä. Tulin kisassa vuotta aiemmin toiseksi, ja se jäi kaihertamaan. Olon keittiöstä tulikin uuden kisan alla toinen kotini: harjoittelin kaikki sunnuntait ja maanantait ravintolan ollessa kiinni. Olossa meidän kokkien kilpailuintoa tuetaan todella hienosti, ja toivonkin, että Vuoden Kokki -tittelini kiinnostaa myös Olon asiakkaita.

Olon syksyn menusta löytyy esimerkiksi Meri-Lapin karitsaa, josta Helenius kertoo olevansa erityisen innoissaan. Aina annoksen tärkein osa ei kuitenkaan ole sen runsain raaka-aine: 

–Minua kiehtovat vaatimattomatkin raaka-aineet, kuten ruohosipulin kukka, jota käytän niin tuoreeltaan kuin pikkelöitynä. Kukka säilyttää kauniin värinsä ja makunsa myös kuivattuna. Syksyn ja talven menussa sille on jo mietittynä paikka poron päällä.

Pöytävaraus Olosta ➤

Muut ravintolauutiset...