Mitä seuraavaksi, Rupla? Helsinginkadulta häädetty, ikoninen taideravintola elää ja muuttuu ihmisten mukana

thumb image

Ruskeatiilinen rakennus, punareunainen valokyltti ja kaari-ikkunat – tutuksi tullut julkisivu kutsuu luokseen silloinkin, kun olisi tarkoitus kävellä ohi. Kahvila-ravintola Rupla on vuosien varrella juurruttanut paikkansa niin Helsinginkadulle kuin ihmisten mieliinkin. Omistaja Matti Vilhunen löytyy työkoneen sijaan tiskin takaa henkilökuntaansa auttamassa.

Yli neljä vuotta toimineen Ruplan tarina alkoi vintagevaatemyymälän, gallerian ja kahvilan yhdistelmästä. Aluksi tiloissa järjestettiin keikkoja, mutta niistä päätettiin luopua pian taloyhtiön asukkaiden korvien säästämiseksi desibeleiltä.

Nyt takahuoneen vaatemyymälästä on tarpeellisesti tehty lisää asiakaspaikkoja kahvilalle, joka on laajentanut tarjoilemaan myös upeita lounaita, aamiaisia ja illallisia. Näyttelyt, kahvilapuoli ja tapahtumat ovat säilyneet Ruplan toiminnan ytimessä.

Taiteesta kaikki alkoi

Ruplassa on nähty paljon puhuttelevaa taidetta. Kuvassa Manuela Boscon The Queen Is Back -näyttelyn avajaiset.

Taide on aina ollut tärkeä osa Ruplan tarinaa: koko Rupla sai oikeastaan alkunsa ystävälle Jätkäsaareen järjestetystä taidenäyttelystä.

– Se oli tosi hauska kokemus, meillä oli myynnissä yli 100 taulua. Sen jälkeisellä matkallani Brasiliassa näin kotimaista monipuolisempien taidemyymälöiden kulttuuria, ja idea lähti kehittymään, Matti Vilhunen kuvailee.

Yhtiökumppanit Johannes Laine ja Pekka Ollula olivat myös nähneet maailmaa ja saaneet samanlaisen kuvan monipuolisten liiketilojen suunnasta. Kun mukaan saatiin vielä Teemu Välkkynen, paletti oli valmis. Kallioon nelikko päätyi ikään kuin vahingossa tilojen perässä. Silloin Helsinginkadun alue oli vielä hyvin erilainen, ja muut kahvilat ovat kohonneet alueelle vähitellen Ruplan mukana.

Ruplan nimen takana on joukko sattumia. Matti Vilhunen asui Pietarissa vuonna 2012. Suomeen palattuaan Vilhusen huomion sattui kiinnittämään erään antiikkiliikkeen omistaneen naisen ullakkovarastossa nähty Ruplan valomainos.

Pari vuotta myöhemmin kahvilaa perustaessa kyltti muistui mieleen ja löytyi vielä kuin ihmeen kaupalla. Alusta asti luottotyöntekijänä toiminut, nykyään keittiötä pyörittävä Anton Ejov on myös sattumoisin kotoisin Venäjän Petroskoista.

Ruplassa on vuosien varrella ollut esillä yli 50 taidenäyttelyä – kaikkea tauluista veistoksiin ja valokuviin. Kuten kaikki muukin Ruplassa, myös näyttelyt toteutetaan eräänlaisella intuitiolla, fiilispohjalta.

– Hakemuksia tulee aika paljon. Esille otetaan sellaista taidetta, joka sopii tunnelmaan. Taidetta, josta tulee hyvä fiilis tai taidetta, joka pystyy säväyttämään. Jälkimmäistä edustavat esimerkiksi valokuvat asunnoistaan häädetyistä tai sinne kuolleista ihmisistä. Joukko koululuokkia kävi katsomassa tätä Tomi Tuulirannan syrjäytymisteemaista Unohdetut-näyttelyä.

Halauksia ja high fiveja

Ruplan keittiössä on kokattu rennoin ottein niin aamiaiset, lounaat, viikonloppubrunssit kuin kahvilatarjoilut ja erikoisillallisetkin.

Omistajiensa mukaan Rupla rakentuu aitouden, hyvien vibojen ja tietynlaisen omaleimaisuuden varaan.  Ruplassa ei ole koskaan noudatettu mitään valmiita tekemisen muotteja tai kaavoja – ja se todellakin näkyy myös asiakkaille. Ilmapiiri kahvilassa on välitön: henkilökunta halaa toisiaan ja heittää high fiveja työn lomassa.

– Työntekijät laittavat aina sellaista musiikkia kuin haluavat, ja tuntuu, että se toimii aina, Vilhunen paljastaa paikan musiikista, joka ei todellakaan koostu radiokanavien kulutetuimmista listahiteistä.

Henkilökunnan tarinoista voisi varmasti kirjoittaa oman artikkelinsa. Keittiössä alun perin häärännyt Yassine Errehani on tehnyt pitkän uran Lontoon Ritzillä ja päätynyt Ruplaan hiljentämään tahtia, ja myös Neicia Marsh on tullut tarjoilijaksi Lontoosta hektisen mainostoimistouran jälkeen.

Ilmapiirin luovat tietysti myös asiakkaat. Vuosien varrella monet heistä ovatkin jo tulleet tutuiksi.

– Paljon on sellaisia, jotka käyvät lounaalla neljä kertaa viikossa ja varaavat brunssipöydän joka viikonloppu. Asiakkaat ovat todella rentoja ja mukavia – meillä on käynyt tosi kivaa porukkaa.

Ruplassa on järjestetty monenlaisia tapahtumia. Suomiräpin historia -valokuvanäyttelyä tultiin katsomaan ympäri Suomen, maalauksia taiteilevan Juuso-karhun tauluja myytiin Hongkongiin ja Yhdysvaltoihin asti, ja Paskan palvelun illalliset -konsepti on jo eräänlainen paikallinen ilmiö.

– Taulut säilyivät juuri ja juuri seinillä, kun väki rynni sisään ja tyhjensi Youtubesta tuttujen vloggaajien Ilona Ylikorven ja Julia Ahosen myyntirekit tunnissa, Vilhunen nauraa muistellen erästä tiloissa järjestettyä kirpputoritapahtumaa.

Häätö Helsinginkadulta

Tänä kesänä Ruplan henkilökunta nautiskelee viimeisiä jäätelöitä Helsinginkadun tiloissa.

Moni on jo kuullut uutisen Ruplan häädöstä Helsinginkadun toimitiloistaan. Omistajille päätös ei tullut yllätyksenä, sillä myymälätilaksi rekisteröidyn kiinteistön tulevaisuudesta on käyty keskustelua jo vuosia.

– Ollaan tiedetty, että tässä on toimittu vähän rajoilla koko ajan. Liiketilan omistaja piti aina meidän puolia, ja oli hyvinkin erimielinen taloyhtiön päätöksestä.

Ruplan pakkolähtö tiloista sattuu juuri ravintolan 5-vuotispäivän kynnyksellä. Mitä suunnitelmissa on seuraavaksi?

– Etsitään uutta tilaa. Yhtä meille jo tarjottiin, mutta se ei ollut aivan sopiva. Vaihtoehtoina on siis joko muuttaa, pitää tauko, jatkaa osittain tai lopettaa, Vilhunen listaa.

Ennen mahdollista muuttoa uusiin tiloihin Rupla ehditään todennäköisesti nähdä täysin toisella puolella maailmaa: Rupla-Sansibar -niminen paikka on tarkoitus perustaa Tansaniaan kokki Ali Juma Hassanin mukana.

Rupla on muovaantunut vuosien varrella omaksi itsekseen ja muuttunut joukkoon liittyneiden ihmisten mukana.

– Keittiössä on ollut edustettuna ihmisiä ainakin Marokosta, Venäjältä, Egyptistä, Sansibarilta, Puolasta, Ukrainasta, Afganistanista ja Iranista. Rupla elää ja muuttuu ihmisten mukana – toivottavasti myös jatkossakin.

Matti Vilhunen ja rakkaaksi muodostunut Helsingin kadun liiketila Ruplan 3-vuotisjuhlissa.

Muut ravintolauutiset...