thumb image

Venetsialaiset valaisevat pimeneviä iltoja myös ravintoloissa

Kuun viimeisenä viikonloppuna vietetään venetsialaisia, yhtä loppukesän lämpimimmistä juhlista. Elleivät venetsialaiset vielä ole sinulle tapahtumina tuttuja, tässä pieni sukellus juhlan luonteeseen ja alkuperään:

Tulen, veden ja valon juhlaa

Ventsialaisten peruselementtinä on tuli – joko kynttilöinä pöydällä, lyhtyinä terassilla tai kokkona piha-alueella.

Venetsialaiset ovat elokuun viimeiselle viikonlopulle ajoittuva mökki- ja veneilykauden päätöstapahtuma. Juhla on saanut alkunsa 1800-luvun lopulla Pohjanmaan ruotsinkielisellä rannikolla. Erityisesti Kokkolassa vauraat kesähuviloiden omistajat viettivät kesän päättäjäisiä hyvän ruoan merkeissä näyttävästi ulkotulin valaistuissa puutarhoissaan. Länsirannikolta venetsialaiset levisivät vähitellen valaisemaan elokuun lopun iltoja ympäri Suomen.

Tänä päivänä venetsialaiset ovat edelleen kaunista tulen, veden ja valon juhlaa pimenevissä illoissa. Nimensä mukaisesti venetsialaisissa otetaan vaikutteita Venetsian karnevalistisesta perinteestä naamiaismaskeineen ja tulinäytöksineen. Ohjelma sisältää useimmiten ilotulituksia ja kokkoja, valoköynnöksiä ja lyhtyasetelmia sekä tietysti musiikkia ja yhteisöllistä ruokailua.

Lyhtyjä asetetaan kokkolalaista huvilaperinnettä mukaillen mahdollisuuksien mukaan veden äärelle valon maksimoimiseksi. Rannoilla sijaitsevat ravintolat ovat siis erityisen loistava valinta  juhlapaikaksi, mutta keskellä kaupunkiakin valaistuksia toteutetaan uskomattomalla luovuudella.

Venetsialaiset ravintolaelämyksinä

Venetsialaiset siirtävät ravintolat syyskauteen: aurinkoisilta terasseilta sisätiloihin tunnelmallisten kynttiläillallisten äärelle.

Venetsialaisia pääkaupunkiseudulla viettävät esimerkiksi Olo Groupin ravintolat Nude, Emo ja Garden by Olo yhteisellä illalliskokonaisuudella. Alkuillasta alkava kierros kattaa kaikki kolme ravintolaa ja sisältää loistavan kuuden ruokalajin menun viineineen. Nudesta alkava ilta päätetään pimeyden laskeuduttua Garden by Olon puutarhamaisella sisäpihalla.

Tällaisessa kiertävässä illalliskattauksessa parasta on tietenkin monipuolisuus: pääset nauttimaan taidonnäytteet jokaisen ravintolan osaamisesta. Loistavaan menukokonaisuuteen kuuluu muun muassa juustoja, tryffelipastaa ja glaseerattua Iberico-porsaan poskea.

Myös Löyly juhlistaa kulunutta kesää yhteistyössä Hernesaaren rannan kanssa. Terassilla nautitut drinkit ja ruoka ovat mitä parhaimmat hyvästit kesälle, ja ilotulitukset ovat varmasti näyttävimmillään Helsingin eteläkärjessä meren yllä.

Osta liput illalliskierrokselle ➤

Muut ravintolauutiset...