thumb image

Ruokaa kotikulmiltasi – lähiruokavinkit ravintoloihin ympäri Suomen

Ensin olimme innoissamme. Globaalin markkinatalouden myötä maailmalta himoitsemamme raaka-aineet tulivat kauppoihimme, ja nyt mandariineja tuodaan hyllyille Argentiinasta asti. Kaikkea on saatavilla ympäri vuoden. Vähitellen ymmärsimme, ettei Espanjasta tuotu tomaatti maistu samalta kuin kotimaassa kesäaikaan kasvatettu.

Nyt lähellä tuotetun ruoan suosio vaikuttaa jälleen lisääntyvän –yhä useampi ravintola pohjaa ruokalistansa satokausiajattelun varaan ja vannoo lähialueilla tuotettujen raaka-aineiden nimeen. Ja syystä: laadukkaat makuelämykset todellakin vaativat myös ensiluokkaisen perustan. Tässä muutama ravintolavinkki paikoista, joissa lähiruokaan panostetaan erityisen suurella intohimolla:

Gallá Kitchen & Bar

Kuopion ravintolamaailman tuore tulokas, Gallá Kitchen & Bar, luottaa lähiruoan voimaan, esimerkiksi kauden sieniin.

Kuopioon kesäkuun alussa avautunut Gallá Kitchen & Bar tuo pohjoisen perusmaut Pohjois-Savoon. Lapin järvikalojen, poron, hirven, sienien ja kuusenkerkkien varaan rakentuukin loistava menukokonaisuus. Herkkutattirisotto lehtikaalilla maistuu syksyltä. Hirvenlihapullat ovat saaneet partnerikseen perinteiseen tapaan puolukoita ja perunamuusia.

Aamiaistarjoilun marjat ovat lähialueiden loppukesäisen sadon tuotosta. Ylpeydenaiheekseen ravintola mainitsee kaurahelmipuuron, ja eipä rautukukkoakaan ihan jokaisen ravintolan aamiaispöydästä löydy.

Varaa pöytä Gallásta ➤

Bistro O mat

Bistro O mat on Kirkkonummen lähiruokakeidas, jonne kannattaa suunnata visiitille jo kauempaakin.

Myös Kirkkonummen Bistro O matissa tiedetään, että parhaat raaka-aineet valikoidaan aina sesongeittain. Ainekset annoksiin tulevat kotimaisilta lähituottajilta, usein luomutiloilta. Loppukesän ruokalistalla hyödynnetään runsaasti metsän antimia: kanttarelleja tarjotaan niin keittona, lisukkeena kuin farrottonakin.

Monipuoliselta lounaslistalta löytyy muun muassa friteerattuja muikkuja, kesäkurpitsa-pinaattirisottoa ja kotimaista häränrintaa. Illallisen erikoisuuksina voi maistaa luomukaritsan niskaa tai Caesar-salaattiin lisättyä kotimaista kukonpoikaa.

Varaa pöytä Bistro O matiin ➤

Kitchen & Bar Oula

Oulussa lähiruokailijan on syytä suunnata Kitchen & Bar Oulaan, kuopiolaisen Gallán muutaman vuoden vanhempaan serkkuun. Ravintolassa turvataan pohjoisen sienien, marjojen ja riistan lisäksi Inarijärvestä pyydystettyyn kalaan sekä poronlihaan, ja friteerataan jopa jäkälää.

Itse tehdyt leivät saavat täysjyväspelttinsä ja luomuvehnänsä Birkkalan tilalta Suomusjärveltä. Oulan keittiössä osoitetaan myös, ettei paikallisia puikulaperunoita kannata aliarvioida: niiden kuorista voi, yllättävää kyllä, tehdä esimerkiksi jäätelöä.

Varaa pöytä Oulasta ➤

Sicapelle

Sicapellen laaja pihapiiri mahdollistaa yrttien kasvattamisen kesäisin omalla takapihalla.

Porvoon idyllinen Sicapelle on lähiruokaa suosivan keidas. Keittiömestari Simona Milazzo tuntee kauden antimet ja ei pelkää luottaa niiden lumoon. Kennohunaja tulee Askolasta, ja herkkutattirisoton sekä nokkoskeiton nimikkoaineet poimitaan lähimetsistä.

Osa raaka-aineista tulee jopa ravintolan takapihalta: annoksia elävöittävät omassa yrttitarhassa kasvatetut mausteet. Sicapelle hapattaa jopa itse mansikat valmistamaansa kombutcha-juomaan. Suureen suosioon noussut, käymisprosessiin perustuva teejuoma kannattaakin laittaa testiin juuri täällä.

Varaa pöytä Sicapellesta ➤

Muut ravintolauutiset...