thumb image

Ruokaa kotikulmiltasi – lähiruokavinkit ravintoloihin ympäri Suomen

Ensin olimme innoissamme. Globaalin markkinatalouden myötä maailmalta himoitsemamme raaka-aineet tulivat kauppoihimme, ja nyt olemme tottuneet siihen, että mandariineja tuodaan hyllyille Argentiinasta asti. Kaikkea on saatavilla ympäri vuoden. Vähitellen ymmärsimme, ettei Espanjasta talvella tuotu tomaatti maistu samalta kuin kotimaassa kesäaikaan kasvatettu.

Nyt lähellä tuotetun ruoan suosio vaikuttaa jälleen lisääntyneen –yhä useampi ravintola pohjaa ruokalistansa satokausiajattelun varaan ja vannoo lähialueilla tuotettujen raaka-aineiden nimeen. Ja syystä: laadukkaat makuelämykset todellakin vaativat myös ensiluokkaisen perustan. Tässä muutama ravintolavinkki paikoista, joissa lähiruokaan panostetaan erityisen suurella intohimolla:

Gallá Kitchen & Bar, Kuopio

Kuopion Gallá Kitchen & Bar on ravintola, joka luottaa lähiruoan voimaan. Lautasella annos rautua Teemu Kurikan kuvaamana.

Kuopioon vuosi sitten kesäkuun alussa avautunut Gallá Kitchen & Bar tuo pohjoisen perusmaut Pohjois-Savoon. Lapin järvikalojen, poron, hirven, sienien ja kuusenkerkkien varaan rakentuukin loistava menukokonaisuus. Herkkutattirisotto lehtikaalilla maistuu syksyltä. Hirvenlihapullat ovat saaneet partnerikseen perinteiseen tapaan puolukoita ja perunamuusia.

Aamiaistarjoilun marjat ovat lähialueiden loppukesäisen sadon tuotosta. Ylpeydenaiheekseen ravintola mainitsee kaurahelmipuuron, ja rautukukkoakaan jokaisen ravintolan aamiaispöydästä löydy.

Varaa pöytä Gallásta ➤

Bistro O mat, Kirkkonummi

Ravintola Bistro O mat tarjoilee lautasille lähiruokaa Kirkkonummella.

Myös Kirkkonummen Bistro O matissa tiedetään, että parhaat raaka-aineet valikoidaan aina sesongeittain. Ainekset annoksiin, varsinkin lihat, tulevat pääasiassa kotimaisilta lähituottajilta, usein luomutiloilta. Loppukesän ja syksyn ruokalistoilla on perinteisesti hyödynnetty runsaasti metsän antimia: kanttarelleja on tarjottu niin keittona, lisukkeena kuin farrottonakin.

Monipuolisilla lounaslistoilla on nähty esimerkiksi valkoviinivoissa haudutettua nieriää grillattulla paksoilla sekä tillillä maustettua
rapu-haukimureketta. Elokuun alun illallismenussa on ollut tarjolla esimerkiksi kantarellirisottoa ja Västerbotten juustoa tai annos paahdettua siianseläkettä fenkolikastikkeella.

Varaa pöytä Bistro O matiin ➤

Kitchen & Bar Oula, Oulu

Kitchen & Bar Oula on kotimaisia tuottajia Oulussa suosiva ravintola.

Oulussa lähiruokailijan on syytä suunnata Kitchen & Bar Oulaan, kuopiolaisen Gallán muutaman vuoden vanhempaan serkkuun. Ravintolassa turvataan pohjoisen sienien, marjojen ja riistan lisäksi Inarijärvestä pyydystettyyn kalaan sekä poronlihaan, ja friteerataan jopa jäkälää.

Itse tehdyt leivät ovat usein saaneet täysjyväspelttinsä ja luomuvehnänsä Birkkalan tilalta Suomusjärveltä. Oulan keittiössä on osoitetettu myös, ettei paikallisia puikulaperunoita kannata aliarvioida: niiden kuorista voi, yllättävää kyllä, tehdä esimerkiksi jäätelöä.

Varaa pöytä Oulasta ➤

Sicapelle, Porvoo

Lähiruokaa Porvoossa: ravintola Sicapellen laaja pihapiiri mahdollistaa yrttien kasvattamisen kesäisin omalla takapihalla. Kuvassa keittiömestari Simona Milazzo.

Porvoon idyllinen Sicapelle on lähiruokaa suosivan keidas. Keittiömestari Simona Milazzo tuntee kauden antimet ja ei pelkää luottaa niiden lumoon. Kennohunaja tulee Askolasta, ja herkkutattirisoton sekä nokkoskeiton nimikkoaineet poimitaan lähimetsistä.

Osa raaka-aineista tulee jopa ravintolan takapihalta: annoksia elävöittävät omassa yrttitarhassa kasvatetut mausteet. Sicapelle hapattaa jopa itse mansikat valmistamaansa kombutcha-juomaan. Suureen suosioon noussut, käymisprosessiin perustuva teejuoma kannattaakin laittaa testiin juuri täällä.

Varaa pöytä Sicapellesta ➤

Muut ravintolauutiset...