thumb image

Uuden sukupolven ruokaelämyksiä Chapterissa

Helsingin historiallisen ydinkeskustan sydämessä on monta tunnettua korkean tason ravintolaa. Esplanadilla on Olo, Vironkadun ylpeytenä on Ask. Mutta kirjaimellisesti paraatipaikalla piilevä Chapter, ravintola joka kaiken järjen mukaan kuuluu yllä mainittujen ravintoloiden seuraan, on jäänyt yleiselle ruokakansalle hieman mysteeriksi.

Toki, Chapterista on mediassa aina tasaisin välein puhuttu, ja ns. tietäjät ovat Chapterista tietäneet jo pidemmänkin aikaa. Ruokamaailman huhut jopa puhuvat siitä, että ranskalaisen rengasfirman matkaopas saattaisi lähitulevaisuudessa antaa tälle pienelle ravintolahelmelle jonkinlaista tähdenmuotoista kunnianosoitusta.

Chapteriin vievä mystinen Aleksanterinkatu 22:n porttikonki

Mutta jos Aleksanterinkatua pitkin kävelevältä kuluttajalta kysyisi Chapterista yhtään mitään, harva edes ymmärtäisi, että seistessään Senaatintorilla katse kohti Tuomiokirkkoa, olisi heidän takanaan pienessä Empire-talon lokaalissa suomalaisen modernin keittiömaailman suuri lupaus.

Mikäli uskalias kulkija uskaltaa rohkeasti kulkea Aleksanterikatu 22:n porttikongista läpi, paljastuu Chapterin terassi sekä sisäänkäynti. Moderni uudisrakennus joka omalla tavallaan kertoo jo paljon Chapterista: nykypäivän suuren maailman menoa saumattomasti liitettynä historiallisiin suomalaisiin perinteisiin.

Korttelin sisäpihalla sijaitseva uudisrakennus ja Chapterin sisäänkäynti

Kun sisään astuu, on ensimmäinen kosketus Chapteriin sen baari, joka vuosi sitten valittiin Suomen parhaaksi cocktailbaaritulokkaaksi, ja sen reunoilla ravintolan dynaaminen keittiö, jossa ravintoloitsija Juho Ekegren luotsaa nuorta tiimiänsä laadullaan stratosfääriin nousevan ruuan tekemisessä.

Ekegren on tämän tekstin kirjoituksen aikana vielä parin päivän verran 25-vuotias. Se että näin nuori on näin nopeasti yltänyt huipulle voi tuntua yllättävältä monelle, mutta jos hänen taustaan tutustuu, käy nopeasti ilmi että mies on Kung-Fu munkin omaisesti kulkenut kotimaisen keittiön arvokkaimmissa temppeleissä kuulemassa maamme viisaimpien oppeja, ja esittäytyy nyt Chapterissa suomalaisen keittiötaidon uusimpana mustan vyön mestarina. Mies on taidoiltaan ja potentiaalillaan verrattavissa Marco Pierre Whiteen taikka Massimiliano Alajmoon, nuo edellisten kokkisukupolvien nuoret kolmen tähden tähdet.

Keittiömestari Juho Ekegren keittiössään

Ekegren on ollut kokkaamassa Japaniin ravintola INUA:n avajaistiimiin Nomasta lähteneen Toni Toivasen kanssa, ja häärinyt samassa keittiössä kuin nykyään Hong Kongin Arbor-ravintolassa mestaroiva Eric Räty. Hän on ansainnut Hans Välimäen kunnioituksen, ja ollut Askin Filip Langhoffin luottomiehenä. Kansainvälisessä Bocuse d’Or kilpailussakin hän ehti käydä muinoin, kuten myös Nordic Chef kisassa.

Ei siis ole ihme, myöskään sellaiselle lukijalle joka ei ehkä ole yhtä vahvasti ravintolamaailmaan perehtynyt, että kaiken tämän uurastuksen jälkeen sai 24-vuotiaana Ekegren sen aikaisen tyttöystävän ja nykyisen vaimonsa, hollantilaisen Romanyn kanssa, pienen pop-up projektin onnistumisen jälkeen, avattua oman ravintolan aivan loistavalla paikalla.

Ja huh, mikä ravintola. Ekegrenin trajektoria näyttää että vaikka mies itse pysyy nöyränä, kunnianhimoa ja visiota hänellä riittää. Jos oikein kysyy, myöntää mies pitäneen pientä muistikirjaa jossa vuoden mittaan hän ja vaimo keräsivät muistoja ja ideoita omia projekteja varten, joista Chapterissa on tässä vaiheessa toteutettu vasta pienen pieni osa.

Sisustuksessa ja ilmapiirissä on tähän mennessä päästy joitain näitä visioita toteuttamaan. Näitä on muun muassa taustalla soiva jazzin ja räpin sekoitus, perinteisestä Pohjoismaisesta eleganssista poikkeavat värikkäät ja persoonalliset sisustusratkaisut, ja milleniaalisukupolven tapaisesti sopivasti valtava määrä viherkasveja ympäri ravintolan monta tilaa.

Tunnelmaa Chapterin ruokasalista

Ruuanlaitossa taas kiteytyy nuoren kokin ja nuoren sukupolven arvot: kestävän kehityksen merkeissä katsotaan keittiössä aina omia tekoja ja mietitään millä ratkaisuilla saataisiin ravintolan hiilijalanjälki mahdollisimman pieneksi, ja toiminta kehittymään mahdollisimman kestäväksi. Ratkaisuja tehdään katsomalla taaksepäin unohdettuun kulttuuriperimään, nykyaikaan ja sen tuomiin moderneihin konsteihin, sekä tulevaisuuteen uusia ratkaisuja keksien.

Siksi on Chapter muun muassa mukana paikallisissa biodynaamisissa maanviljelijäkollektiiveissa. Keväisin koko ravintolan väki lähtee poimimaan luonnosta raaka-aineita sekä alkaa kasvattamaan omalla pihallaan kaikenlaisia yrttejä ja vihanneksia. Ruokajätteestä on Chapterissa tehty omaa ravinnerikasta multaa, jota yllämainittuihin kasvatusprojekteihin käytetään, sekä annetaan myös joillekin naapureille.

Chapterin viime kesän urbaani puutarha

Annoksista myös löydetään muuten muualla jätteeksi meneviä asioita, kuten vihanneksien kuoria, keittiön kehityskeskustelujen aikana juodun kahvin puruja, korkkivikaisia tai muuten liian hapettuneita viinejä, baarin käytettyjen sitrushedelmien kuoria ja paljon muuta. Jokaisesta saadaan aikaan jotain herkullista, olisi se juurekselle lisuke, annokselle liemi, jälkiruualle siirappi, tai marmeladi illan päätteeksi.

Juuriselleriä monessa muodossa

Käytössä on myös perinteisiä raaka-aineita, joita muualla ei hyväksyttäisi tarjoiltavaksi. Jostain syystä ulkonäön tai koon takia sopimattomiksi määriteltyjä juureksia, usein sitkeäksi tai mauttomaksi haukuttua kieltä, ja ehkä monta ruokailijaa hämmentäviä kanan sydämiä, joita keittiö sitten modernein ja perinteisin tavoin tuo uuteen kunniaan.

Kanan sydämiä

Vanhat säilöntäkonstit ovat myös, kuten monella muulla saman tasoisella ravintolalla, vahvasti esillä. Jos paikallisessa ruuassa halutaan pysyä, on keksittävä tapoja joilla menneen suven maut ja sadot saa tarjottua vielä talven synkimpinä hetkinä, jolloin ei mitään tuoretta kotimaastamme saa. Savustusta, hapatusta, sokeri- ja suolaliemissä säilöntää, ja monta muuta menetelmää on menneiden sukupolvien keittokirjoista tuotu takaisin elävän kaupunkilaisen ruokakulttuurin maailmaan.

Menneen kesän makuja

Kaikilla yllämainituilla aineksilla, menetelmillä, ja ajattelumaailmoilla rakennettu Chapterin ruokamaailma tuo herkuttelevalle ruokailijalle uniikkeja makuelämyksiä jotka pohjautuvat Ekegrenin ja hänen keittiötiimin hullunkurisiin ideoihin ja lapsuuden muistoihin.

Jotkut näistä muistoista ovat monelle suomalaiselle tuttuja, ja ulkomaalaiselle kävijälle katsetta avartavia ensikosketuksia suomalaisuuden makuihin. Toiset taas edustavat joko niin uusia tai menneitä makumaailmoja, että kokenutkin herkuttelija voi niistä yllättyä. Jokainen annos Chapterin illallisessa herättää vahvoja tunteita, joko muistojen tai yllätyksien kautta.

Chapterin cocktail-listan antimia

Kokeilevuus ei tietenkään pysyttäydy pelkästään lautasella tai ilmapiirissä, vaan valtaa myös juomapuolen. Chapterissa käyvä herkuttelija pääseekin laajentamaan makupalettiansa myös rajoja puskevilla cocktaileilla, tai koko ravintolatiimin yhdessä valitsemilla paritetuilla ruokajuomilla. Ruokajuomiin kuuluu uusia makuja tuovia alkuviinejä, eksotiikkaa pursuavia muun maailman juomia kuten sakea, ja positiivisia yllätyksiä tuovia oluita.

Punertavaa ruokajuomaa

Illalliskokonaisuus Chapterissa onkin siis kokeileva, leikkisä, ja ainutlaatuisuudellaan makunystyröitä palkitseva elämys. Jos olet edes vähänkään miettinyt, mitä uuden sukupolven nuori kokki voi parhaimmillaan Suomessa tarjota, on suunnaksi otettava Chapter ja tutustua Ekegrenin käsialaan. Pettymyksiä ei tämä ravintola tuota.

Missä: Aleksanterinkatu 22, Helsinki

Varaa pöytä Chapteriin ➤

Muut ravintolauutiset...