Uraauurtaneen bistron uusi aikakausi Kuurnassa

thumb image

Kuurna on ravintolana vanha. Samassa säväyttävän kodikkaassa ja ainutlaatuisessa lokaalissa vuodesta 2005 pyörinyt bistro oli aikoinaan kategoriansa edelläkävijöitä. Tämä on ehkä nuoremmalle nykykatsojalle vaikeata ymmärtää, sillä onhan pääkaupunkimme nykyään täynnä kulinarismia edistäviä letkeitä ravintoloita, muuta Kuurnan avajaisvuonna ei montaa kaltaistansa oikein löytynyt.

Mullistusta aikoinaan Kuurna toi muun muassa silloin varsin tuntemattomalla ideallaan suosia ja hehkuttaa pieniä paikallisia ja kotimaisia tuottajia – nykyään hyvinkin valtavirrassa oleva idea – ja haalia ruuan laatua ei niin kikkailulla, vaan sen sijaan korostamalla kovimman luokan raaka-aineiden kiistattomasti paremmat maut.

Mullistavan hyvää raaka-ainetta näytillä

Rento bistro teki siis aikoinaan suomalaisessa ruokamaailmassa aaltoja siihen aikaan meille härmäläisille uudella kansainvälisellä ravintolakonseptillaan. Ja nyt, vuonna 2019, on aika tälle Kruununhaan kunniakkaalle bistrohelmelle palata jälleen kerran ravintolamaailman estradin keskipisteeseen, sillä Meritullinkadulla on tapahtunut sukupolven vaihdos.

Meritullinkadulla on tapahtunut sukupolven vaihdos

Kuurnan keittiön komennossa jo kolme vuotta ollut Tom Hansen ja puolisonsa Laura Hansen ovat nimittäin vastikään napanneet heille varsin rakkaan bistron sen perustaneilta Antto Melasniemeltä ja Heikki Purhoselta – miesten siunauksella, toki. Ja vaikka ilmapiiri, autenttisen bistromainen ruokafilosofia, ja moni muu Kuurnassa rakkaaksi klassikoksi tullut asia kuten pippuripihvi pysyvät samoina, lupaa myös Hansenin pariskunta Kuurnalle uutta aikakautta: on aika Kuurna 2.0: lle.

Tom ja Laura Hansen, Kuurnan uudet yrittäjät

Tässä vaiheessa lienee siis hyvä hiukan avata, mitä tuo ”bistromainen ruokafilosofia” oikein edes tarkoittaa. Termi on nykyään jokseenkin vapaalla kädellä käytetty siellä sun täällä, ja sen ”todellinen” tarkoitus saattaa hiukan askarruttaa. Mitä siis on bistromaisuus?

Mitä siis on bistromaisuus?

Vastaus kysymykseen löytyy – yllätys, yllätys – Ranskasta. Klassiset bistrot, eli ne, joihin olette arvon ruokakansalaiset ehkä ranskanmatkoillanne törmänneet (ja toivon mukaan kielimuurista selvinneet), ovat kauniita perinneinstituutioita.

Pöytään ei kuulu liinaa, palveluun ei kuulu muuta kuin asiakaslähtöistä joviaalisuutta, eikä ilmapiiriin turhaa jäykkyyttä. Ruoka on suoraviivaisen herkullista ja kotoista, ja viiniä riittää aina tunnelman ylläpitämiseen. Listaa harvoin on muualla kuin seinällä riippuvassa liitutaulussa, ja sen kuluneesta pinnasta huomaa, että valikoima harvoin pysyy pitkään samana. Bistro on korttelin ruokailuhuone, johon syömään tai nauttimaan voi tulla milloin tahansa, ja johon kauempaa tulleet ovat aina lämpimästi tervetulleita.

Bistrotunnelmaa Kuurnassa

Näitä filosofisia elementtejä kunnioittaen on Kuurna toiminut pitkään, ja niin aikookin Hansenien aikakaudella jatkaa.

Pienten paikallisten ja muiden kotimaisten tuottajien kanssa vahva yhteistyö tulee uuden Kuurnan aikakaudessa myös jatkumaan. Bistrossa ollaankin ylpeitä siitä, että he voivat näiltä tuottajilta myös ottaa hyvinkin vaatimattomia toimituseriä, joista riittää raaka-ainetta yhdelle illalle. Ehkä kahdelle. ”Tykätään meidän listan notkeudesta, ja siitä, että pienet toimii pienten kanssa”, kertoo Laura.

”Pienet toimii pienten kanssa.”

Siinäpä oikein se bistron henki onkin. Se, missä perinteisen Pariisilaisen korttelibistron pitäjä käy joka aamu paikalliset kauppiaat ja toimittajat läpi kysellen kuulumisia ja napaten päivän parhaat raaka-aineet, on Kuurnan väki samanlaisilla linjoilla.

Kuurnan herkullista bistrosafkaa

Kuurnan listan pysyväksi kulmakiveksi muodostuneen juustolautasen juustot käydään hakemassa Lentävältä Lehmältä Hakaniemestä. Päivästä riippuen Kuurnan oven taakse saapuu luomuvihanneksien kera vaikka kuka. Joskus on Tammisaaresta tullut Långötorpin puutarhan Merja. Toisinaan saattaa koputella Karjaalta takaisin Kruununhaan kotikulmilleen ajanut Svarfvarsin tilan Jukka. Tai kenties siellä onkin Östersundomissa biodynaamisesti viljelevä Majvikin Atte. Liha tulee aina keittiön mielenjuolahduksen mukaan ties mistä, ja jonain päivänä saattaa puhelimeen tulla viestiä metsästäjältä taikka metsässä pyörineeltä keräilijältä hyvästä saaliista, ja listalle tuleekin päiväksi eräsuomen antimia. Ei sitä ikinä tiedä.

Ainut, josta päivän alussa voidaan olla varmoja, on se, että kaikki sinä päivänä listalle päätyvät ruuat tehdään sen päivän parhaista raaka-aineista.

Paras palsternakka ikinä?

Mutta mitä siis uusi aikakausi tuokaan Kuurnaan?

Vaikka pariskunta tuo Kuurnaan uuden sukupolven energiaa ja intoa, suuria mullistuksia ei ole kuitenkaan kulmakiviin tulossa. Miljöö ja sielu eivät ole muuttumassa, ja näin ravintolakielellä sanottuna ruokatuotekin pysyy vahvasti omanlaisenaan. Kuurnan Pyhä Kolminaisuus, eli tartar, pippuripihvi, ja juustolautanen jatkaa taivaltaan, ja jo kolme vuotta Tomin käsialaa ollut kahden viikon välein vaihtuva menu säilyttää tyylilliset linjansa.

Kuurnan Pyhä Kolminaisuus, eli tartar, pippuripihvi, ja juustolautanen jatkaa taivaltaan

Toki nyt yrittäjänä olevat Hansenit haluavat kuitenkin vielä enemmän heidän omaa luovaa kädenjälkeä ravintolan tarjontaan, joka tarkoittaa vielä vahvemmin heidän persoonaa heijastavaa ruokaa, ja notkeuden ja vaihtuvuuden lisäämistä sekä ruoka- että juomavalikoimassa. Tulevaisuudessa ei oven takana koputa vain viljelijät, vaan myös viiniväki sen hetken erikoisuuksien kera.

Nam, viiniä

Viinivalikoimassa myös haetaan hiukan bistromaista puhtautta mauissa. Vaikka nykymuodin suosimat naturaalit ja biodynaamiset viinit pysyvät listoilla, kertoo viineistä vastaava Laura kaipaavansa myös klassisten viinien suoraviivaisuutta. Ja tämä valikoimaan haluttu kirjo ehkä heijastaakin viimeistä muutosta mitä Kuurnassa toivotaan uudelta aikakaudelta.

Maailmalla pyörineet Hansenit ovat kokeneet ravintolapalvelun eri naamoja Suomen ulkopuolella, ja haluavat tuoda asiakasläheisyyden takaisin palvelun ytimeen. Palvelusta halutaan vielä lämpimämpää ja persoonallisempaa kuin ennen, ja asiakkaiden nautinnon takaamiseen tullaan omistautumaan aivan uudella tasolla.

Palvelusta halutaan vielä lämpimämpää ja persoonallisempaa

Olisi vieras kuka tahansa, ja vierailun ajankohta ja syy mikä tahansa, Hansenit toivovat, että heti ovesta sisään tullessa jokainen tuntisi, että olo on tervetullut ja bistro mukautuu heidän tarpeiden ja fiiliksen mukaan.

Ja kun kuulee Hansenien innon Kuurnaa kohtaan, ja näkee Tomin mahtavia annoksia, ei voi muuta sanoa, kun että Kuurna 2.0 tulee olemaan mieletön uusi etappi, joka kannattaa todellakin kokea. Oma pöytävaraus on jo tehty. Entä sinun?

Missä: Meritullinatu 6, 00150 Helsinki

Kokeile tätä: Kolmen ruokalajin menu, alk 47€/hlö

Varaa pöytä Kuurnaan ➤

Muut ravintolauutiset...