Mistä sitä hyvää vegeruokaa? Viisi kasvisruokatärppiä Helsingistä!

thumb image

Kasvisruokailu on kasvussa, ja tämähän on mahtava asia. Mutta tuntuuko joskus siltä, että hyvän kasvisruuan löytäminen ravintolasta on joskus vähän vaikeata? Joskus ravintolan ruokalistan kasvisvaihtoehdot voivat tuntua muihin verrattuna suppeilta, ja kauhutarinoita saa edelleen kuulla liiankin usein siitä, kuinka kasvisruoka on jossain ollut jotain kauheata paikan päällä improvisoitua pakastevihannessekamelskaa.

Onneksi kuitenkin löytyy myös erinomaista kasvisruokaa tarjoilevia ravintoloita, ja me ollaan käyty läpi DinnerBookingin Helsingin ravintolat ja valittu sieltä joitain meidän suosikkeja. Muitakin mahtavia valintoja sivuiltamme löytyy, mutta tässä viisi paikkaa, aina rennosta kahvilasta fine-dining elämykseen, jossa kannatta käydä.

Roots

Kallion Roots (noh, Harjua se on, jos rehellisiä ollaan) on loistava pieni joogastudion ja kahvilan yhdistelmä, ja listamme ainut puhtaasti vegaaninen paikka. Rootsin tarjontaan kuuluu läpi päivän kaikenlaisia vegaanisia ja gluteenittomia herkkuja jota voi rauhassa nauttia Rootsin mukavan valoisissa tiloissa.

All Day Brekut, eli aina aamuvarhaista iltamyöhään saatavat aamiaissetit hurmaavat mauillaan, ja päivittäin vaihtuva vegaaninen lounas tuo rauhaa hektiseen arkeen, joko keiton, burgerin, tai täytetyn kulhon muodossa. Ja jos illalla sattuu piipahtamaan, niin listalta löytyy kaikenmoista herkkua mm. loistavia vegaanisia ja gluteenittomia tacoja! Siis, kuka nyt voisikaan sanoa ei tacoille?

Eli jos löydät itsesi vilisevän Kallion huumassa ja kaipaat rentouttavaa ja rauhoittavaa vegaania herkkua elämääsi, niin ota suunnaksi Roots ja sen suorastaan ihanat herkut.

Kokeile tätä: All Day Brekun Be Kind Menu, alk. 14€

Missä: Vaasankatu 14, 00500 Helsinki

Varaa pöytä Rootsiin ➤

Ora

Oran sanavalmis ja tarinoita rakastava kokki Sasu Laukkonen kertoo ylpeänä, että vaikkei kasvisravintola Ora ole, niin hänen ravintolassa on kuitenkin aina kasvismenu valmiina odottamassa asiakkaita, jos he vain sellaista haluavat. ”Vuodesta 2010 mä oon tehnyt inspiroitua vegesafkaa”, mies kertoo. Hänet jopa kuulemma tunnetaan maailmalla vegekokkina.

Se, missä muita kokkeja inspiroi kenties Wagyu tai kampasimpukka, Laukkonen itse inspiroituu erivärisistä porkkanoista. Ja kun aikaisemmin tänä vuonna kävin Oraan ja sen filosofiaan tutustumassa, oli Laukkosen ensimmäiset kommentit tomaatteihin liittyviä. Oran menussa etenkin kasvikset pääsevät niin kauniisti estradille, että niiden maut, värit, ja tuoksut suorastaan räjäyttävät illallissyöjän aistillisen tajunnan.

Joten jos kaipaat hienoa, ylellistä kasvisruokaa jossa sesonki pääsee kunniaan ja kaikki aistit saavat mielettömiä kokemuksia, niin kannattaa suunnata kohti Oraa.

Kokeile tätä: Oran 6 ruokalajin menu, saatavana paikan päällä vegenä, 89€

Missä: Huvilakatu 28, 00150 Helsinki
Varaa pöytä ORAan ➤

Maannos

Maannoksesta ollaan täällä DinnerBookingissa puhuttu ihan kiitettävän usein, ja syystä. Maannoksen Jouni ja Elmo tiimeineen ovat onnistuneet avaamaan Punavuoreen mahtavan kasvispainotteisen paikan, jossa Suomen kaikki vihannekset ja muut luonnon antimet pääsevät loistamaan uniikissa jaettavassa illallismenussa.

Koko konsepti pyörii kolmeen osaan jaettuun aina raaka-aineiden saatavuuden mukaan vaihtelevan 7-9 ruokalajin pläjäyksen ympärillä, jossa ei oikein paljon muuta kuin käytetty kun kasviksia ja maitotuotteita. Lihat ja kalat ovat aina erikseen tilattava, joten tänne voi huoletta tulla maistelemaan samaan aikaan luovia ja rustiikkeja kasvismakuja herkullisten juomien kera. Kuten ravintolan väki itse sanoo, menun idea on tuoda uusia ajatuksia siitä, mitä suomalainen ruoka voi olla, ja sitä se tekee, erinomaisesti. Ja jos itse menu ei riitä, niin aina saa tilattua kylkeen lisiä.

Jaettava menu myös tuo aika uniikin ruokailukokemuksen, kun lautasia jaetaan, kaverilta kysytään miltä tuo maistui, ja annoksen viimeisen lusikallisen saajasta käydään kiivaita keskusteluja. Lämmin, henkevä, ja maistuva. Sellainen on Maannoksessa käynti.

Kokeile tätä: Koko jaettava iltamenu, alk. 38€ ilman lisiä

Missä: Telakkakatu 5, 00150 Helsinki
Varaa pöytä Maannokseen ➤

Ask

Helsingin Vironkadun fine-dining helmi Ask ei huuda itsestään kovaan ääneen missään, ja vielä vähemmän ravintola hehkuttaa pitkän iltamenunsa (ennakkoon tilattavaa) kasvisvaihtoehtoa. Mutta onneksi kaupungin tyytyväiset kasvisruokailijat huutavatkin asiasta Filipin ja Lindan puolesta. Kehuja on korviini kantautunut niin paljon, että pakko se on todeta, että Ask on yksi Helsingin parhaista kasvisruokaosoitteista.

Ja miksei olisi? Askin omistaja ja keittiömestari Filip Langhoff on vuosien varrella kasvattanut mainettansa yhtenä maamme teknisesti taitavimpana kokkina, jonka annokset ja visiot ovat hennon kauniita ja eettisesti edellä käyviä paikallisuudellaan ja luonnonmukaisuudellaan. Filipin vaimo, sommelier Linda Stenman-Langhoff taas takaa sen, että viinit ovat näin korkealaatuisten ruokien rinnalle sopivia.

Joten jos mieli tekee hemmottelua, niin ota suunnaksi Ask, ja varaa itsellesi ja seurallesi vähintään 4 tuntia, sillä tämä liki 20 annoksen herkkupläjäys tulee viemään jonkin verran aikaa. Mutta hei, joskus sitä vaan on nautiskeltava, eikö?

Kokeile tätä: Askin iltamenu, kasvisvaihtoehtona tietenkin, 119€

Missä: Vironkatu 8, 00170 Helsinki
Varaa pöytä Askiin ➤

Purpur

Jos ikinä löydät itsesi Ville Haapasalon kanssa keskustelemassa 90-luvun alusta (juu, ihan jokapäiväistä settiä, tiedän) mies tulee todennäköisesti kertomaan, kuinka georgialainen lobio papumuhennos ja hatsapuri juustoleipä pitivät miehen elossa liki puolitoista vuotta juuri hajonneessa Neuvostoliitossa.

Tämän takia hän avasikin georgialaisen Purpur ravintolansa, johon olemme jo kerralleen tutustuneet tässä blogissa. Ja vaikkei Purpur ole suorastaan kasvisravintola, on entinen kasvissyöjä Haapasalo taannut, että listalta suorastaan pursuaa kasvisruokia. Yllämainitut kaksi legendaa ovat toki listalla, kuten myös herkullinen Kasvissaslikki, erinomainen Adzhabsandal-kasvispata, ja tietenkin kaiken annoksen kruunaava Baklava.

Jos kaipaat matkaa Kaukasiin mutta lentojen varaus on liian tyyristä, kannattaa sen sijaan varata pöytää Purpuriin, jossa lentokoneen sijaan pääsee makunystyrät matkailemaan herkullisen georgialaisen vegeruuan siivittämänä.

Kokeile tätä: Hatsapuri ja Lobio, ihan kuin 90-luvun Haapasalo itse, yht. 21€

Missä:            Rikhardinkatu 4, 00130 Helsinki

Frenckelin aukio 4, 33210 Tampere
Varaa pöytä Helsingin Purpuriin ➤
Varaa pöytä Tampereen Purpuriin ➤

 

 

You may also like...