Helsingin uutuusravintola Zhèn vie kiinalaisen ruoan uudelle tasolle

thumb image

Eteläisellä Makasiinikadulla myytiin aikanaan ainoana paikkana Suomessa lippuja Titanicille. Nyt samalla paikalla avasi ovensa gourmet ravintola, jossa tarjoillaan kiinalaisia makuelämyksiä. 

Kuvankaunis vuoristomaisema, Pekingin kuuluisat katukeittiöt, Kantonin ruokataivas ja Sichuanin -maakunnan tuliset maut luovat kokonaisuuden Helsingin keskustaan – kiinalaisen gourmet ravintola Zhènin. Tavoitteena on tarjota nautintoja suulle ja silmille sekä tuoda esille kiinalaista vieraanvaraisuutta. Tästä viestii jo ravintolan nimi, Zhèn on nimitys keisarille. Nimellä ravintola haluaa osoittaa arvostusta vierailevaa asiakasta kohtaan. 

Historian suuret unelmat tuodaan tähän päivään

Katse kiinnittyy ravintolan seinällä olevaan vanhaan painemittariin. Zhèn avasi ovensa merimuseon suojelemassa, historiallisessa Navigatorin talossa. Pitkään Helsingin meriliikenteen keskuksena toimineet hulppeat tilat ovat kunnostettu vanhaa arvorakennusta kunnioittaen. Samojen seinien sisällä on ollut suuria unelmia aina; 1900-luvun alussa baarin paikalta myytiin laivalippuja maailmalle muun muassa Titanicille. Historiaa huokuva tunnelma yhdessä kiinalaisen huippuaterian kanssa luovat ainutlaatuisen elämyksen. 

Zhènissä rakennuksen historiaan merenkäynnin saralla suhtaudutaan suurella kunnioituksella. Samalla löydetään myös tiettyjä yhtymäkohtia nykyhetkeen. Vesi, yksi viidestä fengshuin elementeistä yhdistetään perinteisesti hyvään energiaan, uusiin mahdollisuuksiin ja menestykseen. Zhèn kirjoittaa nyt oman lukunsa rakennuksen pitkään ja maineikkaaseen historiaan. 

Kiinalaisten kokkien valmistamaa ruokaa

Ruoka on aitoa kiinalaista. Ravintolan kokit ovat kotoisin neljästä eri kaupungista Kiinasta ja jokainen heistä tuo oman alueen makuja mukanaan. Keittiössä kohtaavat kulttuurien lisäksi laadukkaat suomalaiset raaka-aineet sekä autenttiset kiinalaiset maut. 

Päivittäin vaihtuva lounas sisältää aina alkukeiton ja riisin kanssa tarjottavan pääruoan. Illallinen nautitaan pitkän kaavan mukaan tai tilaamalla yksittäisiä annoksia listalta. 

“Viiden ruokalajin maistelumenua on kehuttu kovasti. Ennakkovarauksella tarjoilemme Pekingin ankkaa. Pelkästään tämän tuoksu on vastustamaton.”

Peking Roasted Duck menun voi valita valmistettavan joko puolikkaasta tai kokonaisesta ankasta. Kuuluisassa pekingiläisessä ruokalajissa ankka käytetään lähes kokonaan, eikä Zhènissä tehdä poikkeusta; kumpaankin vaihtoehtoon sisältyy ankan eri osista, useammalla tavalla valmistettuja annoksia.

Suuri osoitus keittiön ammattitaidosta on listalla komeileva “Orava” -kuha. Näyttävän annoksen valmistus saadaan kuulostamaan yksinkertaiselta, vaikka todellisuudessa vain harva osaa sitä valmistaa. 

“Kuha avataan ja syväpaistetaan, mikä saa sen aukeamaan kuin kukka. Paistamisen jälkeen kalan pintaan lisätään jauhoja ja se paistetaan uudestaan.”

Laseissa horoskooppien taikaa sekä Kiinan kansallisjuomaa 

Zhènissä osa täydellistä ruokaelämystä ovat taidolla valitut juomat. Listalle on päässyt tarkoin valittuja viinejä ympäri maailman, laatuoluita ja väkeviä. Usko horoskooppeihin on myös kiistaton ravintolan juomalistan nähdessään. Bar Senseiksi kutsuttu Tony on suunnitellut ravintolaan 12 eri cocktailia ja niistä jokainen on nimetty kiinalaisen horoskoopin mukaan. 

Nyt eletään härän vuotta. Tämä on näkynyt samaa nimeä kantavan drinkin suosiossa – Ox 牛 on ollut listan kahdestatoista drinkistä tilatuin.

“Härän lisäksi erityisen suosittuja ovat olleet Pig, Horse sekä Sheep. Kaikissa näissä drinkeissä on käytetty kiinalaisia alkoholeja, mitä ylpeänä tarjoilemme.”

Zhènissä pääsee maistamaan myös Kiinan kansallisjuomana pidettyä Moutai-merkkistä baijiua. Baijua on durrasta valmistettu väkevä alkoholi, valkoinen viina. Moutai-merkkistä baijiua voidaan valmistaa ainoastaan Maotain vuoristokylässä sijaitsevassa tislaamossa ja sen tarjoaminen on Kiinassa suuri ele vieraanvaraisuudesta.

Eteläinen Makasiinikatu 4, Helsinki

You may also like...