Sake, Wine, and Dine – Yhteisöllistä herkuttelua Gohanissa

thumb image

Helsingin historiallisen keskustan elävöittäminen jatkuu tasaista tahtiaan, ja viimeisin lisäys nautintoa kaipaavien ruokakansalaisten matkakartalle (jopa sunnuntaisin!) on Torikortteleissa sijaitseva Suomen ensimmäinen sake- ja viinibaari Gohan.

Viime vuoden viimeisinä viikkoina, 1800-luvun kivijalkaliikkeen tiloihin avattu Gohan – nimi tarkoittaa japaniksi riisiä – on kahden miehen, Otto Sarpaniemen ja kokki Marcos Goisin viimeisin luomus. Kuulostaako nimet tutuilta? Pari tunnetaankin jo heidän aikaisemmastaan aasialais-painotteisesta paikasta, Hietalahden kauppahallissa sijaitsevasta nuudelibaarista, Fat Ramenista.

Sarpaniemi ja Gois

Aikoinaan suomalaista ruokamaailmaa mm. omilla päivittäin käsintehdyillä nuudeleilla mullistaneet Gois ja Sarpaniemi nyt haluavat päästä laajemmin demonstroimaan heidän ideoitaan siitä, miten illanistujaisia kuuluu viettää: erinomaisen juoman ja ruuan parissa.

Kyllä, Gohan on baari, mutta se on uuden sukupolven baari, jossa yhtä tärkeässä asemassa on sekä maailmalta tulleet juomat kuin baarin perällä sijaitsevan avokeittiön annokset. ”Ollaan baari, josta saa hyvää safkaa”, kertoo naurahteleva Sarpaniemi. ”Ruokaisa sake- ja viinibaari” tarkentaa Gois.

Juomatuotteen erinomaisuudesta vastaa sommelier Veera Karsikas, jonka kasaama juomalista sisältää sekä liudan klassisia ja naturaaleja viinejä jossa pienten tuottajien käsityö pääsee loistamaan, kuin myös kenties kaupungin laajimman laseittain nautittavan sakelistan.

Jos on koskaan edes hiukan kiinnostanut tähän jännään japanilaiseen riisiviiniin tutustuminen, ei ainakaan Helsingistä parempaa paikkaa siihen löydy.

Sakelistalta löytyy kaikenlaisia eri tyylejä ja lajeja joita asiantuntevan henkilökunnan avulla pääsee tutkiskelemaan. Löytyy korkeimman laatuluokituksen Daiginjō sakea, hedelmillä kuten Yuzulla maustettuja erikoisuuksia, nykyään harvinaisella vanhanajan Kimoto-metodilla tehtyä herkullista kuriositeettia, ja paljon, paljon muuta. Kaikki listan tuotteen ovat käsityötuotteita vanhoilta artesaanisakepanimoilta, joista vanhimmat ovat yli 300 vuotta vanhoja.

Mutta kuten yllä mainittiin, on tämän uuden aallon baarin sielu kahtia jaettu, ja jokainen Gohanissa käyvä huomaa hyvinkin nopeasti sen, kuinka tärkeätä ruoka oikein on. ”Ei tänne tarvitse syömään tulla, mutta kyllä ainakin kannattaa ottaa vähän talon leipää ja levitteen.”, kertoo Gois.

Ja siitähän se oikeastaan sitten lähtee. Talon leipä (joka leivotaan Goljatti-nimisestä hapanjuuresta) toimii ns. gateway ruokana, jonka nautittua tekee mieli jotain lisää. Samaan aikaan kun vilkaisee juomalistaa, erehtyykin ruuan puolelle, ja alkaa annosten valinta.

Ottaisikohan seurue vaikka peruna-annoksen? Ja siihen kylkeen hiukan madetta, joo! Yks kaks huomaakin, että edessä on lajitelma kaikenlaista herkullista jaettavana, lasissa jotain uutta, ja fiilis kohdillaan. Gohan on hyvän mielen ja yhteisöllisen nautiskelun baari. (Annoksia ei tietenkään ole pakko jakaa, jos ei halua)

Mutta siis mitäs tämä ruoka siis onkaan? ”Onks tää jotai japanilaista, hä?”

Ei suinkaan. Se, missä Fat Ramenissa Gois oli vahvat raamit itselleen asettanut japanilaisen nuudelikeiton merkeissä, pääsee hän ja tiiminsä vapain käsin toteuttamaan ruokavisiotaan Gohanin keittiössä täysin uusin tavoin.

”Riisi on nimessä, ja kyllä riisi aina listalta löytyy, mutta se viittaa enemmän siihen juomaan”, Gois selittää. ”Me ei olla täällä asetettu itsellemme mitään raameja ruuan suhteen.”

Toki, inspiraatiota on haettu Japanista, Koreasta, ja muista Pohjois-Aasian maista, ja luvassa on kuulemma lähitulevaisuudessa luomusoijapavuista itse tehtyä tofua ja soijamaitoa. Mutta inspiraatiota on myös muualta maailmalta haettu, kuten Madeiralla kasvaneen Goisin lapsuudesta, miehen matkamuistoista, kuin myös Suomen perinteistä ja sesongeista.

Vapaus valita tyylinsä näkyy myös raaka-aineissa. ”Se mikä ruokaan menee, on sitä mikä on just sillä hetkellä hyvää.”, kertoo Gois. Toki, luomua, paikallista, ja kotimaista suositaan (ja kesällä vihannekset tulevatkin sitten paikallisilta sopimusviljelijöiltä), mutta alkuperä ei suinkaan toimi rajoitteena. Sisään myös otetaan kaiken kokoisia eriä, joka tarkoittaa että 10-15 annoksen lista voi elää ja kehittyä parin päivän sisällä hyvinkin vahvasti.

Tämän kaiken lopputulos onkin vahvasti fiilistelevä ja leikkisä lista, jossa esiintyy taidokkaasti ja nerokkaasti suunniteltu kokonaisuus jossa jokainen annos on vahvasti oma persoonansa ja sisältää oman tarinansa, mutta jossa jokainen annos myös tukee kaikkia muita annoksia täydellisesti. Ja ah, kuinka nättejä annoksia ne myös ovat. Kaiken kaikkiaan täydellistä.

Kuten Gois sen itse sanoo: ”Ruoka meillä vastaa aina meidän kokemuksia, osaamista, elämää, ja sen hetkisiä fiiliksiä.”

”Kokataan rohkeasti, luovasti, ja ilman rajoja.”

Ja kun Gohanissa käy, niin huomaa myös, että käsityö ja esteettisyys ovat vahvasti esillä myös juoma- ja ruokatuotteen ulkopuolella. Keittiötä vastapäätä riippuu seinällä riisinjyviä muistuttava peilikokonaisuus, jonka on muotoillut Gohania varten Carlo Raymann, lounasta varten luodut puiset tarjottimet ovat Tebianin käsityötä, kun taas kaikki kalusteet ovat mittatyönä tammesta puusepältä tilattu. Viimeinen käsityön arvostus tulee itse astiastossa, jossa Leena Kouhia pääsee Raaka RÅ mallistollansa voimaan yksilöllisillä savesta käsintehdyillään kulhoilla ja lautasilla.

Niin! Lounas. Gohan tarjoaa päiväsaikaan tiistaista perjantaisin myös erinomaista lounasta, joka tulee Japanilaiseen bento-tyyliin yllä mainituissa tarjottimissa. Päivittäin vaihtuva lounas koostuu ”pääruuasta”, jonka ympärille tulee kaiken muotoisia lisukkeita joista jokin saattaakin muodostua tulevaisuuden annokseksi, sekä herkullinen pieni jälkiruoka kaiken kruunauksena.

Lounas on juuri sopivan kokoinen, ja siinä pääsee kokemaan kaikenlaisia makuja ja yhdistelmiä, hiukan illallisen tapaan.

Joten käy sinäkin testaamassa Gohanin tarjonnan. Pöytävaraus kannattaa toki aina, mutta jos ei sellaista ole saatavilla, niin kannattaa kuitenkin käydä piipahtamassa – keittiön ääreen rakennetulla tiskillä pitäisi aina olla tilaa, jos ei nyt, niin viimeistään vartin päästä.

Varaa pöytä Gohaniinn ➤

You may also like...