Verka, Hämeenlinnan tähtiravintola

thumb image

Hämeenlinnassa tapahtuu. Kaupungin vetonaulana on pitkään ollut itse linna, ja viime vuosisadalla toiseksi vetonaulaksi muodostui kaupungin maineikas teatteri. Mutta viimeisen vuoden aikana on hiljalleen kaupungille muodostunut kolmas vetonaula.

”Juu, on se totta, että kiitettävä osa meidän vieraista tulee muualta.” kertoo Ravintola Verkan nuori keittiömestari Joakim Parkkonen. ”Ihmiset tulee ihan varta vasten meille käymään Helsingistä, Tampereelta, Lahdesta. Jopa Turusta on tultu tänne syömistä varten.”

Haukan tarkat blogin lukijat tunnistavatkin Verkan nimen, sillä ravintola on jatkuvasti sijoittautunut erinomaisesti kuukausittaisilla Top 10 listoilla, ja oli vielä koko viime vuoden 3. suosituin ravintola. Ei paha, kun ottaa huomioon sen, että ravintola ei ole edes vuoden vanha. Mutta kysymys siis kuuluu:

Mitä ihmettä Verkatehtaan Kehräämön huipulla oikein tapahtuu?

Kun Verkaan saapuu, alkaa suosion syy jo hiljalleen ilmetä: vaikka charmikkaassa ravintolassa soi tyylikkäästi jazzmusiikki ja pöydillä on klassiseen tapaan valkoiset liinat, on ovella vastaanottava tyylikkäästi mustaan liiviin vastaanottava viiksiherra Mika Häyry sopivan rento. Ravintolassa vallitsee tyylikkyyden ja asiakasläheisyyden tasapaino. Täällä on mukava olla.

Joakim Parkkonen (vas), Ville Hatakka, Zerihun Tuomela, ja Mika Häyry

Mukavuutta lisää se, että palvelusta vastaavat Häyry ja Zerihun Tuomela ovat varsin erikoisia asiakaspalvelijoita. Yksi on oman vitsailevan kuvailun mukaan ”eläkevuosia” Verkaan tullut viettämään vanha konkari, ja toinen on nuori ja innokas, mutta ennen Verkan avaamista täysin ravintolamaailman ulkopuolinen, jonka lähestymistapa vastaa juuri sitä, mitä hän on vuosien varrella asiakkaana aina ravintolatarjoilulta kaivannut.

Verkan suosio johtunee myös ravintolan teemailloista, jolloin paikalle saadaan vaihtelevasti taitavia jazzmuusikoita, viinintuottajia, ja kaikenlaista muuta viihdyttävää mitä ei kenties perinteisesti ravintolasta odottaisi.

Mutta todellinen suosion syy löytyy kuitenkin keittiöstä. Siellä 25-vuotias Parkkonen ja keittiökumppani Ville Hatakka pääsevät toteuttamaan omaa visiotaan. Mutta siinähän erikoisuus vasta alkaakin, sillä huippuravintolan tasolla kokkaava Parkkonen ei vastaa lainkaan perinteistä suomalaista huippukokkia.

Parkkonen nimittäin kokkaa täysin omalla linjallaan. Mitäs erikoista siinä nyt onkaan, saatatte miettiä. No, se, missä suurin osa suomalaisista huippukokeista ovat käyneet samoissa keittiöissä oppipoikina, ja käytännössä ovat jokainen samasta keittiöperinteen puun rungosta kasvaneita oksia, on Parkkonen täysin uusi taimi.

Vuonna 2014 kokiksi valmistautunut itseoppinen Parkkonen ehti hetken pyöriä joissain Hämeen ravintoloissa ja piipahti pikaisesti Tampereella, mutta piakkoin siirtyi oman ravintolan perustamisen pariin, jossa oma käsiala on jatkanut kehitystään ilman muiden ohjeistusta.

Toki, Parkkosen ruuanlaittopuu on samaa lajia ja metsää kuin suomalaisen huippukeittiön keskipuu, mutta se on kasvanut muista erillään ja muotoutunut varsin omanlaiseksi. Ideat eivät varsinaisesti pohjaudu yhteen keittiöperinteeseen, vaikka tunnistettavia elementtejä muista pohjoismaalaisen keittiön soihtua kantavien ravintoloiden saattaa ajoittain huomata.

Tyyli on Verkassa oma, ja se on yhtä lailla vapaa kuin se on kokeellinen.

”Me testaillaan keittiössä Villen kanssa kaikenlaista hullua.” Parkkonen selittää, ”Joskus ne villit ideat toimii, joskus vähän vähemmän, mutta aina opitaan jotain uutta, eikä anneta minkään rajoittaa meidän luovuutta.” Esimerkkinä hullusta ideasta on Verkan ns. “roskakalasta” tehty savusärkiannos, jossa piparjuurijäätelö ja kelta- ja raitajuuri täydentävät annosta.

Savusärkeä Verkan tapaan

Luovuus ja kokeellisuus ovatkin siis Verkassa vahvasti näkyvillä päivittäin vaihtuvassa lounaassa, jossa päivän lounaskokki pääsee toteuttamaan itseään, kuin myös kuuden viikon välein vaihtuvassa ruokalistassa.

”Kaikissa edellisissä paikoissa tuntui olevan liikaa rajoja” Parkkonen jatkaa, ”Me halutaan vaan fiilistellä ja tehdä oman mielen mukaan. Ainut raja on meidän arvot, eli kotimaisuus, käsityö, ja aidot, selkeät maut.”

”Me koitetaan tehdä täällä asioita mitä ei ole kukaan muu ennen meitä tässä kaupungissa tehnyt.”

Verkassa pusketaan siis hämäläistä kulinarismia aivan uudelle tasolle.

Mitäs kaikkea tämä siis tarkoittaa? Esimerkkinä Parkkonen kertoo juuri menneillään olevaa teatterin kanssa Hercule Poirot-näytelmän hengessä suunniteltua mysteeri-illallista. ”Se elämys jatkuu teatterista ravintolaan, ja kävijä selvittää itse pientä mysteeriä täällä ruuan ohella.”

Toinen asia mistä Parkkonen kertoo, on Verkan yhteistyö uusien tuottajien kanssa. ”Ensi kesänä saadaan taas raaka-aineita suoraan viljelijältä Hyvinkäältä.” Keitä viljelijät ovat? Parkkosen isoäidin kautta tutuiksi tulleet Terho ja Pirjo, jotka kotinsa kasvimaalla ovat alkaneet kasvattamaan kaikenlaista hyvää, juuri Verkaa varten.

Tulevalle vuodelle odotetaankin muun muassa herkullisia viinirypäleitä, kesäkurpitsoja, ja tomaatteja. Myöhemmin saapuvat sitten omenat, herukat, ja tyrnit. Parkkonen myös toivoo, että viime vuonna Naantalista löydetty lampaanmaito, jonka lypsyä hän oli paikan päällä seuraamassa, tekisi paluun. ”Se pippurijuusto, joka me siitä tehtiin, oli mahtava”, kertoo ylpeydestä säteilevä Parkkonen.

Omalta viljelijältä ja muilta tuottajilta suoraan maalta pöydälle saapuvat raaka-aineet ovatkin Parkkoselle ilmiselvä ylpeyden aihe, josta mies tykkääkin puhua, ja intoa pursuava kokki käykin itse pöydässä kertomassa tarinoita niin paljon, kun vaan voi.

Eli palatkaamme alun kysymykseen: mitä ihmettä Kehräämössä tapahtuukaan? Yksinkertaista: mahtavaa palvelua, sielukasta tapahtumaa, ja ruokaa, jonka luovuus ja toteutus pistävät Verkan juuri sinne, minne se kuuluu – ravintolalistojen huipulle, tähtiravintoloiden keskuuteen.

Missä: Viipurintie 4, 13200 Hämeenlinna

Varaa pöytä Ravintola Verkaan ➤

Muut ravintolauutiset...