thumb image

Makuelämyksiä saariston kauneudessa – lähde ruokamatkalle Ahvenanmaalle!

Alkusyksy, tai ehkäpä jo tämä viikko lämpöaaltoineen, on loistavaa aikaa vierailla saaristoseudulla. Mikäpä sen parempi kohde kuin rantakallioiden ja merimaisemien täyteinen Ahvenanmaa!

Luonnonkauniin saariston sydän Maarianhamina pitää sisällään upeita gastronomisia elämyksiä. Myös Kastelholma linnakkeineen on tunnelmallista koettavaa syystuulahdusten puhaltaessa merituulta kasvoille ja askelten viedessä kohti lähiravintolan huumaavia tuoksuja.

Kvarter5

Kvarter5 on paikallisuutta yhdistettynä kansainvälisiin makuihin ja rentoon otteeseen, joka näkyy myös ravintolan ilmapiirissä. Tyylikkäät annokset eivät vaadi vakavaa tunnelmaa – tässä maarianhaminalaisessa gastrohelmessä tuntuu ja maistuu Fun Diningin hyväntuulinen periaate.  

Keittömestari Peter Norell valmistaa annoskokonaisuudet pitkälti paikallisista raaka-aineista. Ruoissa on aasialainen vivahde, ja sekä kastikkeet että liemipohjat valmistetaan alusta saakka itse. Tarjolla on sekä À la carte -annoksia sekä viinibaarin puolella tarjoiltavaa pienempää purtavaa.

Listalta löytyy esimerkiksi ahventa paistettuna savustetussa voissa ja kruunattuna parsakaalilla, lootuksenjuurella ja yllätyksellisesti myös jalapenolla sekä fenkolilla. Porsaanposki saa seurakseen suippokaalin, herneenversojen ja maa-artisokan lisäksi myös raastettua misoa sekä veloutéa.

Vierailulle Kvarter5:iin ➤

Smakbyn

Aivan Kastelholman linnan vierellä sijaitseva Smakbyn on tunnelmallinen ravintola keskellä luonnon rauhaa. Tämä elokuussa asiakkaiden ahvenanmaalaissuosikiksi valitsema paikka tarjoaa pohjoismaista ruokaa ravintola-alan rautaisella kokemuksella.

Michael Björklundin luotsaamassa ravintolassa sesongin raaka-aineet ja niiden mukainen vaihtuvuus ovat vahvassa roolissa. Illan aikana tarjolla voikin olla annoksia, joita ei varsinaiselta ruokalistalta löydy. Kesän makuja muistellessa valintana on paikallinen ahven valkoviinikastikkeella ja varhaisperunoilla.

Monipuolisen maistelumenun avulla pääset uppoutumaan parhaiten Smakbyn tyyliin: loistava kahdeksan annoksen kokonaisuus kuljettaa läpi ravintolan makumaailman. Annospuolella jälkiruokalistalta valintana on varmasti Öööh!?!-niminen annos, eli humaloidut omenat suklaan ja sorbetin kanssa.

Ravintola Smakbyn hämmästyttää myös toimintansa laaja-alaisuudella: omassa tislaamossa valmistuvat niin omenaviinat kuin likööritkin, ja ravintolan ohessa olevassa puodissa myydään pientuottajien tuotteita. Lisäksi ravintola julkaisee omaa lehteä.

Varaa pöytä Smakbyniin ➤

Park Restaurang & Bar

Maarianhaminan keskeisimmillä paikoilla sijaitseva Park Restaurang & Bar tarjoaa ruokanautintoja päivän jokaiseen vaiheeseen: aamiaiset, lounaat, bistroeväät ja A la Carte -illalliset löytyvät kaikki samasta paikasta. Ravintolapuoli on vastikään uudistettu, joten tilojen viihtyisyys on taattu.

Kesäkauden menussa esiintyy esimerkiksi sienirisottoa suomalaisella kanalla tai halloumilla sekä ravintolan historiallinen annos, jo vuodesta 1976 ruokalistalla viihtynyt venäläinen maustehärkä. Häränfilee on kotimaista ja saa seurakseen hunajakurkkuja, punakaalia, pekonipapuja, valkosipulivoita sekä kylmän, venäläisen yrttikastikkeen.

Perinteisempää saaristolaiskokemusta kaipaavalle on tietysti tarjolla klassikoksi muodostunutta katkarapuleipää sekä Ahvenanmaan kalakeittoa mustaleivän kanssa. Ja jälkiruoaksi tietysti Ahvenanmaan pannukakkua.

Vierailulle Park Restaurang & Bariin ➤

Muut ravintolauutiset...