Vuoden uniikein ravintolauutuus löytyy Helsingistä – tätä ravintolakulttuuri on kaivannut

thumb image

Mitä Helsingin ravintoloissa syötiin sata vuotta sitten? Bulevardille avattu ravintolauutuus Sekel Bar & Restaurant tarjoilee klassisia annoksia sekä vastauksen kysymykseen. Perinteitä kunnioittava elämys kuvaa palkittujen ravintoloitsijoiden kunnianhimoa. 

Viimeisen sadan vuoden aikana on ravintolamaailmassa tapahtunut paljon, mutta rakkaus hyvään ruokaan, loistaviin viineihin ja yhdessä koettuihin hetkiin on säilynyt. Sekel Bar & Restaurant on osoitus tästä. Linda Stenman-Langhoffin ja Filip Langhoffin johdolla on luotu ainutlaatuinen kokonaisuus – tuotu tähän päivään muistoja Helsingin ravintolakulttuurista, josta jo isovanhempamme nauttivat. Sekelissä ruokaa tehdään koko sydämestä vastuullisilla ja luomutuotteilla ja se maustetaan ripauksella historiaa. 

Alla sopiva sekoitus aikamatkaa sekä tämän päivän kiehtovinta ravintolauutuutta. 

Taustalla mielenkiintoinen tarina 

Sekel Bar & Restaurant syntyi, kun Linda ja Filip pysähtyivät miettimään vastausta kysymykseen:

Mitä kaipaamme Helsingin ja Suomen ravintolamaailmaan?

Takana oli kahden menestyneen ravintolan pyöritys: ravintoloitsijoiden aiemmista ravintoloista Ask palkittiin Michelin-tähdellä ja Jord huomioitiin Bib Gourmand -symbolilla. Syntyi kuitenkin halu tehdä jotain uutta – tai tässä tapauksessa jotain todella vanhaa. Sekel tarkoittaa vuosisataa ja inspiraatio ravintolaan on haettu Helsingissä 1920- ja 1930-luvuilla toimineista ravintoloista. 

Taustatyö on tehty huolella ja Linda kertoo suunnittelun vaatineen lukemattomia vierailuja Helsingin hotelli- ja ravintolamuseolla. Hän humoristinen heittonsa kuvaa, kuinka kokonaisvaltaisesta projektista on ollut kyse:

Olemmehan me vähän hulluja.

Kilpikonnaa ei enää menulla nähdä

Sekel Bar & Restaurantin menu on tulkinta ruokakulttuurista 1920- ja 1930-luvuilta. Inspiraation lähteenä eivät ole suoraan sata vuotta vanhat reseptit, vaan vanhojen illallismenujen henki tuodaan nykypäivään. Helposti ajattelee, että ravintolatarjonta juuri itsenäistyneessä Suomessa olisi ollut rajoittunutta, mutta pelkästään vanhoilla menuilla mainitut raaka-aineet kumoavat olettamuksen.

Linda Stenman-Langhoff

Sata vuotta sitten kilpikonna ja ananas olivat luxus raaka-aineita.

Kilpikonna ei olisi enää nykypäivänä kovin eettinen valinta, joten sen tuominen 2020-luvulle olisi väärin. Suoria yhtäläisyyksiä menneeseen löytyy muissa raaka-aineissa kuten riistassa, hummereissa, sienissä ja huippusamppanjoissa. 

Lihat ja kalat saavat ainutlaatuisen makunsa ravintolan hiiligrillissä, jonka kautta käyvät jopa osan menun jälkiruoista. Pöydän ääressä jaloviinalla liekitettävä hirvi sekä niin ikään asiakkaan edessä viimeisteltävä tartar ovat nousseet nopeasti ravintolan suosituimmiksi annoksiksi. Kumpikin kuvaavat osaltaa, kuinka Sekelissä tullaan näkemään klassisia tarjoilu- ja valmistustapoja. Merkittävässä roolissa ovat myös runsaat juustovaunut, joita Linda itse on kovasti kaivannut ravintolamaailmaan. Hän uskaltaakin väittää Sekelin juustovalikoiman olevan yksi kaupungin laajimmista.

Klassisia cocktaileja ja viinikellarin helmiä

Täällä jokainen yksityiskohta on tarkoin ja taidolla mietitty. Menun viinit sekä muut juomat kertovat osaltaan, kuinka asiakkaalle halutaan luoda kokonaisvaltainen elämys. Useimmat viinilistan viineistä ovat Lindan suoraan tutuilta luomu, bio sekä natural viinintuottajilta valitsemia. Valikoima on täydellisyyttä hipova kokonaisuus vanhan maailman eurooppalaisia viinejä,  joita täydentävä Askin vanhasta viinikellarista tuodut harvinaiset helmet. 

Illallisten ohella Sekel Bar & Restaurant on oiva paikka poiketa lasilliselle. Viihtyisä baari on helposti lähestyttävä, rento tunnelma vie huomaamatta mukanaan ja lasillisten on lupa vaihtua hyvien juomien sekä klassisten cocktailien äärellä vietettyyn iltaan. Drinkeille voi tulla spontaanisti myös ilman pöytävarausta.

Haaveena Michelin-tähti 

Sekel Bar & Restaurantin suhteen odotukset ovat korkealla, sillä ravintoloitsijoiden kaksi aiempaa taidonnäytettä saivat valtavaa suosiota osakseen. Mistään Askin tai Jordin kopiosta ei kuitenkaan ole kyse, vaikka nähtävissä onkin samoja elementtejä kuten hävikin minimoiminen ja vastuullisesti valmistettujen tuotteiden käyttö. Tämä tuskin tulee jäämään tähtiraadiltakaan huomiotta. 

“Kyllähän tähti kertoo, että jotain on tehty hyvin”, Linda vastaa Michelin-tähdistä kysyttäessä. On helppo myöntää, että maininta olisi mieleinen, vaikkei se ensisijainen päämäärä olisikaan. Lindan vastauskin täydentyy hyvin nopeasti: 

Tyytyväiset asiakkaat ovat paras palaute meille.”

Sekel Bar & Restaurant 

Missä: Bulevardi 7, Helsinki

Muut ravintolauutiset...