Rapukautta juhlitaan Helsingin ravintoloissa

thumb image

On odotettu aika vuodesta, sillä monessa ravintolassa keräännytään yhteen herkuttelemaan todellisella sesonkiherkulla. Hiljalleen hämärtyvät illat tuovat mukanaan varman loppukesän merkin: rapujuhlat.

Tämä ripauksella huumoria maustettu kuvaus on osuva: rapujuhlat ovat lastenjuhlat aikuisille. On värikkäitä koristeita, rapurituaaliin kuuluvat ruokalaput, saa hieman sotkea luvan kanssa sekä lauletaan yhdessä iloisia lauluja – kaikkiaan mahtava konsepti juhlia kesän kääntymistä hiljalleen syksyyn. 

Ravustussesongin kunniaksi lukuisat ravintolat ovat ottaneet nämä herkut osaksi menuaan. On aika kutsua ystävät yhteen nauttimaan tästä iloisesta ja rennosta juhlasta sekä erikoisherkusta, jota on saatavilla hyvin rajatun ajan vuodesta. Jäykät säännöt ovat hyvä unohtaa jo suunnitteluvaiheessa, tärkeintä rapujuhlissa on yhdessäolo. Kokosimme yhteen ravintoloita Helsingissä, missä pääset osallistumaan rapukauden parhaisiin illanviettoihin. Ainakin alla olevissa paikoissa raikaa Helan går ja listalta löytyy saksiniekkoja.

Rapujen kuoriminen on yhteinen askarteluhetki

Rapujen kuorimista on turha jännittää, jokainen on ensikertalainen joskus. Kuorimiseen kannattaa suhtautua hauskana yhteisenä ohjelmanumerona ja hyvin usein kuuleekin pöydästä kysyttävän:

 ”Eli mikä kärki katkaistaan?” ”Mikä irrotetaan?” ”Saako tämän osan siis syödä?”

Gillet tarjoilee rennon ympäristön rapujuhlille ja kuorimiseenkin saa varmasti vinkkejä ravintolan ystävälliseltä henkilökunnalta. Rapumenu on saatavilla ennakkotilauksesta 22.7.–31.10.2022 ja tämä tulee tilata 2 arkipäivää ennen varausta.

Rapuja hyvän tuulen saarella

Kotimaiset ravut maistuvat erityisen hyvältä kimaltelevan meren äärellä. Ravintola Saaren rapujuhlat ovat kiistatta yhdet kaupungin suosituimmista. Yli 20 vuoden ajan pöytä on katettu koreaksi vain muutaman minuutin venematkan päässä Helsingin ydinkeskustasta. Sirpalesaaressa puitteet ovat kohdillaan ja ravintolassa on mahdollista aistia hyvin perinteikäs rapujuhlien tunnelma. 

Sesonkiherkkuja voi nauttia aurinkoisella ulkoterassilla, merihenkisessä ravintolasalissa ja Belverde-parvella. Valittavana on joko Saaren Perinteinen Rapumenu tai Keittiömestari suositusmenu. Ravut tarjoillaan osana menua ja nämä tulee ennakkotilata saatavuuden varmistamiseksi. Mikäli seurueessa on kasvisruokailijoita, ovat heidät myös huomioitu omalla menulla. 

Juhlien järjestäjien on hyvä huomioida rapujen riittävä määrä jokaista juhlijaa kohden. Ravintola Saaressa suositus on, että jokaiselle ruokailijalle olisi varattu kahdeksan rapua.

Ravintola Saari

Sirpalesaari, Helsinki

Ympäröivä meri viimeistelee rapujuhlat

Jo itsessään näyttävät ravut toimivat hyvin kauniisti katetun pöydän tähtenä. Rapujuhlissa saa kuitenkin luvan kanssa hieman irrotella ja koristeiden määrässä ei tarvitse säästellä. Ravintola Saaristossa rapujuhlien kattaukset ovat tehty viimeisen päälle ja paikan päältä löytyvät tietysti myös rapulauluvihkoset ja tyylikkäät rapukaulurit. 

Klippanin luodolla on vietetty rapujuhlia jo yli 120 vuoden ajan. Ikimuistoiset juhlista tekevät joka puolella ympäröivä meri yhdistettynä herkullisiin rapumenuihin, joista voi valita mieleisensä. Kotimaisia saksiniekkoja tarjoillaan aina syyskuun loppuun saakka ja nämä on hyvä muistaa tilata aina ennakkoon. 

Ravintola Saaristo 

Klippan, Helsinki

Omalla veneellä rapupöydän ääreen 

Hakaniemessä Säästöpankirannan laineilla kelluvan panoramaravintolan ikkunoista avautuu upea merimaisema – täydellinen miljöö kutsua ystävät koolle nauttimaan rapujuhlista. Meripaviljongin näkymien ja rapumenun äärelle voi saapua myös omalla veneellä. 

Herkullisia ravut ovat tarjolla 21.7. eteenpäin. Rapumenu on voimassa ennakkotilauksesta minimissään kahdeksalle hengelle ja täydentyy saksiniekkojen lisäksi pää- ja jälkiruoalla. 

Ravintola Meripaviljonki

Säästöpankinranta 3, Helsinki

Suomenlinnassa snapsit kuuluvat rapujuhliin

Ravintola Suomenlinnan Panimossa kotimaisia täplärapuja tarjotaan tilauksesta päivän hintaan. Rapujen seurana pöytään tuodaan aina vastapaahdettua leipää, voita ja hienonnettua tilliä.Tilaus tulee jättää kaksi päivää ennen pöytävarausta. 

Erilaisia  rapumenuja löytyy listalta kolme ja rapujen kanssa on annettu myös omat juomasuositukset – snapseja unohtamatta. Juhlissa raikaa usein laulu ja tunnelma kohoaa snapsien myötä. Muiden laulaessa on kohteliasta osallistua tähän itsekin, vaikka jokainen sana tai laulun sävel eivät olisi tuttuja. Sen sijaan snapseja kaadettaessa kannattaa muistaa, ettei niitä tarvitse kumota pohjanmaan kautta, vaikka lauluissa näin kehotettaisiinkin. 

Ravintola Suomenlinnan Panimo

Suomenlinna c1, Helsinki

You may also like...