Unohda tiukat etiketit, tervetuloa rentoihin rapujuhliin!

thumb image

Kesän helteiset ilmat väistyvät hiljalleen hämärtyvien iltojen tieltä ja tuovat mukanaan varman loppukesän merkin: rapujuhlat.

Tämä ripauksella huumoria maustettu kuvaus on osuva: rapujuhlat ovat lastenjuhlat aikuisille. On värikkäitä koristeita, rapurituaaliin kuuluvat ruokalaput, saa hieman sotkea luvan kanssa sekä lauletaan yhdessä iloisia lauluja – kaikkiaan mahtava konsepti juhlia kesän kääntymistä hiljalleen syksyyn.

Kokoa ystävät yhteen nauttimaan tästä iloisesta ja rennosta juhlasta sekä erikoisherkusta, mitä on saatavilla hyvin rajatun ajan vuodesta. Jäykät säännöt ovat hyvä unohtaa jo suunnitteluvaiheessa, tärkeintä rapujuhlissa on yhdessäolo. 

Kuva: Ravintola Meripaviljonki

Kaikki irti koristeista

Rapujuhlien koristelu saa usein aikaan poikkeuksen jopa harmonisen hillityissä kodeissa. Punainen on ehdottomasti rapujuhlien pääväri ja juhlien kattaukseen on ihana hieman panostaa.

Jo itsessään näyttävät ravut toimivat hyvin kauniisti katetun pöydän tähtenä. Nyt saa kuitenkin luvan kanssa hieman irrotella ja koristeiden määrässä ei tarvitse säästellä. Hämärtyvien iltojen kanssa pöytään sopivat hyvin erilaiset lyhdyt sekä kynttilät, ravut vaativat kaverikseen perintöhopeat ja teemaan sopivat hatut rikkovat juhlille tyypillisen alkujännityksen jo eteisen kynnyksellä. 

Rapujen kuoriminen on yhteinen askarteluhetki

Tätä on turha jännittää, jokainen meistä kuorii joskus rapuja ensimmäistä kertaa. Rapujen kuorimiseen kannattaa suhtautua hauskana yhteisenä ohjelmanumerona ja hyvin usein kuuleekin pöydästä kysyttävän:

”Eli mikä kärki katkaistaan?” ”Mikä irrotetaan?” ”Saako tämän osan siis syödä?”

Jos haluaa pienen itsevarmuus boostin ennen ensimmäisiä rapujuhlia, katso netistä löytyviä selkeitä kuvallisia kuorintaohjeita tai -videoita ja harjoittele oma tyylisi.

Kuoriminen on sotkuista puuhaa ja pöytään varataan usein pienen rapuveitsen lisäksi runsaasti lautasliinoja, rapukaulurit sekä käsihuuhtelumalja. Vältä ensikertalaisen moka, älä erehdy juomaan huuhtelumaljasta!

Takaa vieraiden viihtyminen

Juhlien järjestäjien on hyvä huomioida rapujen riittävä määrä jokaista juhlijaa kohden. Tämä on myös kohteliasta ilmoittaa juhlien alussa, jotta kaikille riittää syötävää. Rapujen määrä riippuu paljon siitä, tarjotaanko niitä alkupalaksi vai pääruuaksi. 

Hyvin usein isäntäväki valitsee myös suurimman ravun kunniavieraalle syötäväksi. Mahtaako tämä olla tyttörapu, joiden kerrotaan olevan mehevämpiä kuin koiraspuoliset?

Sävel on rapujuhlissa sivuseikka

Rapujuhlissa laulu raikaa ja tunnelma kohoaa snapsien myötä. Muiden laulaessa on kohteliasta osallistua tähän itsekin, vaikka jokainen sana tai laulun sävel eivät olisi tuttuja. Sen sijaan snapseja kaadettaessa kannattaa muistaa, ettei niitä tarvitse kumota pohjanmaan kautta, vaikka lauluissa näin kehotettaisiinkin. Tai riippuu toki siitä, miten haluaa vastata seuraavana aamuna kysymykseen: miten meni niin kuin omasta mielestä?

Kuva: Ravintola Meripaviljonki

Rapuja ravintoloissa

Tähän aikaan vuodesta myös monessa ravintolassa keräännytään yhteen herkuttelemaan ravuilla. Ainakin alla olevissa paikoissa raikaa Helan går ja listalta löytyy saksiniekkoja. 

  • Gillet Bar & Bistro, Helsinki
  • Ravintola Saari, Helsinki
  • Meripaviljonki, Helsinki
  • Kulosaaren Casino, Helsinki
  • Ravintola Savoy, Helsinki

Muut ravintolauutiset...