Suomalaista lihaa lautasellesi – neljä ravintolaa avaa käyttämänsä lihan alkuperää

thumb image

Lähiruoka-ajattelu on tehnyt paluun ravintolamaailmaan, ja näin myös lähellä tuotetun lihan hyödyntäminen on lisääntynyt. Tänä päivänä lihantuotannon vastuullisuus on useille ravintolakävijölle tärkeämpää kuin koskaan, ja toisaalta monet ravintolat kokevat kotimaisuuden tärkeäksi arvoksi.

Siinä missä lukuisat ravintolat ovat tehneet huomion kotimaisen lihan laadukkuudesta, yhä useampi luottaa myös luomuun. Joukko tunnettuja ravintoloita kertoo, miksi niissä katetaan lautasille lähes ainoastaan kotimaassa tuotettua lihaa, luomuna tai ilman:

Meat District

Porvoon Meat Districtissä käytetty liha tulee ravintolaan espanjalaista Iberico-porsasta lukuun ottamatta aina kotimaisilta luomutiloilta.

Porvoolaisessa Meat Districtissä lihojen alkuperä on tarkassa tiedossa – kasvattajaa on aina pohdittu perusteellisesti ja tilat on tarkastettu. Pääasiassa liha tulee Suomesta, sillä ruokalistalla suositaan kotimaista nautaa ja riistaa.

– Käytämme pelkästään luomua tai sellaisia tiloja, joilla tiedämme kasvattajien käyttävän ekologisia, kestävän kehityksen periaatteita, omistaja Riku Stenros kertoo.

Stenrosin mukaan riistan ostamisessa mietitään lisäksi kuljetusprosessia, jottei raaka-aineita jouduta turhaan kierrättämään pitkiä reittejä. Ainoa listan kauempaa tuleva, ulkomainen poikkeus on Iberico-porsas eli mustasika.

– Mustasikamme tulee Espanjasta Badajozin kaupungissa sijaitsevalta tilalta. Espanjalaiselle lihalle on tarvittavat sertifikaatit, ja olemme tietysti vierailleet tilalla ja nähneet, millaiset olot siellä on.

– Meille on tärkeää, että luonto voi hyvin ja ettei karjan kasvattaminen tuhoa luontoa. Ei täältä mitään sellaista lähde lautaselle, josta emme osaa sanoa, mistä se tulee ja miksi.

Varaa pöytä Meat Districtiin ➤

Ravinteli Huber

Kuvituskuva.

Tamperelaisessa Ravinteli Huberissa on tarjolla lihaa kaikissa sen muodoissa, varsinkin jos tilaa runsaan, jaettavan mixed grill -annoksen.

– Käytämme annoksissamme ainoastaan kotimaista lihaa. Poikkeuksena tästä on vain Iberico ribs -annos, jonka Iberico-porsas tulee Espanjasta, kertoo ravintolatoimenjohtaja Markus Saavalainen.

Kaikki kotimainen lypsykarjan liha on valikoitu Huberiin käsin. Se tulee Saavalaisen mukaan pääsääntöisesti Outokummun ympäristössä sijaitsevilta HK:n sopimustiloilta.

– Olemme käyttäneet jonkin verran lähitilojen luomulihoja. Huberin volyymi liharavintolana on kuitenkin sen verran iso, että elinehtomme on HK:n kanssa tehty sopimus kotimaisesta lypsylehmästä.

Varaa pöytä Huberiin ➤

Kuurna

Ravintola Kuurnassa annokset luodaan pitkälti kotimaisten pientilojen antimista. Kuva: Anna Salmisalo.

Helsinkiläisen ravintola Kuurnan käytäntönä on ollut jo usean vuoden ajan kirjoittaa läpinäkyvästi ruokalistalle, mistä annoksissa käytetyt lihat ovat peräisin. Kuurnassa kokataan aina pelkkää kotimaista lihaa, ja useimmiten raaka-aineeksi valikotuu pientiloilla kasvatettua karjaa.

– Pientiloilta ollut hyviä kokemuksia luomutuottajilta – lihan laatu on yleensä ollut parempi. Valikoimme raaka-aineet eri paikoista senhetkisen tarpeen mukaan, keittiömestari Tom Hansen kertoo.

Esimerkiksi viime syksynä ruokalistalla ollut peuran paahtopaisti tulee Punkalaitumelta. Ainoastaan pippuripihvin raaka-aine ostetaan suuremmalta suomalaiselta lihatukulta. Myös kotimaiseen nautaan uskaltaa Hansenin mukaan luottaa:

– Suomalaiseen nautaan ei käytetä juuri ollenkaan soijarehua. Talvella lihantuottajamme käyttävät omalla tilallaan valmistamaansa säilörehua sekä kokoviljasäilörehua. Laidunkaudella puolestaan tuore nurmi on kaikkien nautojen ruokinnan perusta, Hansen kertoo.

Varaa pöytä Kuurnaan ➤

Jord

Ravintola Jordin tartarissa liha on kotimaista luomutuotantoa. Kuva: Mikko Uosukainen.

Helsinkiläisravintola Jord luottaa luomulihaan: kaikki liha, jota käytetään, on kotimaista luomutuotantoa tai riistalihaa. Aiemmin menulla komeillut karitsan paahtopaisti esimerkiksi on ollut peräisin ahvenanmaalaiselta luomutilalta. Lisäksi tärkeää on soijan kotimaisuus.

– Kun käytetään Suomessa tuotettua lihaa, se ei välttämättä tarkoita, että se olisi eettistä. Pitää tarkistaa myös, mistä rehut tulevat, Jordin lisäksi legendaarisen Askin keittiömestarina toimiva Filip Langhoff kertoo.

Tästä syystä Jordilla on aina tiivis kontakti paikkaan, josta lihat tulevat. Ravintoloissa suositaan luomutiloilta hankittuja lihoja – niiden kasvatuksessa ei yleensä käytetä ulkomailta tuotua soijaa.

– Jos rehussa on käytetty soijaa, pitäisi sen olla aina vastuullisesti tuotettua. Suomessa luomutilat käyttävät usein omilla tiloillaan tuotettua rehua, jossa soijan tilalle on löydetty muita vaihtoehtoja, summaa Langhoff.

Varaa pöytä Jordista ➤

Artikkeli on julkaistu sivuillamme alun perin 30.8.2019. Huomioithan, että ravintoloiden lihantoimittajiin ja annosvalikoimaan on voinut tulla muutoksia.

You may also like...